ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска празнична вечерня в чест на св. Пантелеймон

27 юли 2011 21:43, Софийска митрополия
 Празнична вечерня в чест на св. Пантелеймон

В столичния квартал „Бояна” се намира храм, посветен на св. Пантелеймон - раннохристиянски целител и мъченик за вярата. По повод храмовия празник бе отслужена празнична вечерня с петохлебие от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийската св. митрополия и столични свещенослужители.

В края на вечернята, софийският викарий поздрави събралото се множество с празника на св. Пантелеймон и припомни неговото житие на великомъченик и безсребреник. Той прикани всички родители да се грижат за възрастването на своите деца в християнските добродетели и да ги приобщават към църковния живот, давайки за пример майката на светеца- лечител, която го е възпитала в Христовата вяра.

Предстоятелят на боянския храм, иконом Васил Иванов вече 32 години служи ревностно като свещенослужител на Българската църква. Наред с пастирската грижа в енорията той проявява изключително усърдие за благолепието на Божия дом. Всяка година за храмовия празник той се стреми да добавя нещо ново за храма. Тази година специално за празника е облечен цокълът на външните страни на храма с гранитни плочи и е сложена настилка на околохрамовото пространство. В църквата са поставени нови аналои и сребърно напрестолно Евангелие. Усилено се работи за довършването на зографията в олтарната част. Там са зографисани рядко срещащи се в България стенописи, с изобразени причастяващи се апостоли на тях. Иконата на Божията майка, която се полага да бъде над св. Престол, е вече готова, както и библейските сцени, подобаващи да се поставят в св. олтар.

Еп. Йоан с радост отбеляза строго православния стил на стенописите и изкусното изпълнение на зографа и пожела в скоро време те да бъдат завършени. Като благодари на отец Васил и цялото му семейство за неуморните им трудове, призова над всички благословението на св. Пантелеймон.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празнична вечерня в чест на св. ПантелеймонПразнична вечерня в чест на св. ПантелеймонПразнична вечерня в чест на св. ПантелеймонПразнична вечерня в чест на св. ПантелеймонПевцитеПразнична вечерня в чест на св. ПантелеймонПразнична вечерня в чест на св. ПантелеймонЗнеполски еп. Йоан Ставр. ик. Ангел АнгеловПразнична вечерня в чест на св. ПантелеймонПразнична вечерня в чест на св. ПантелеймонИк. Васил ИвановНа св. ТрапезаПразнична вечерня в чест на св. ПантелеймонЗнеполски еп. Йоан Празнична вечерня в чест на св. ПантелеймонПрезвитера Лиляна ИвановаПразнична вечерня в чест на св. ПантелеймонНовите стенописиНовите стенописиНовите стенописиНовите стенописиХрам " Св. Пантелеймон" Храм " Св. Пантелеймон"
« предишна новинаследваща новина »