ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в столичния храм „Св. Седмочисленици“

28 юли 2011 09:17, Софийска митрополия
Храм „Св. Седмочисленици“

На 27 юли Православната църква почита паметта на св. Пантелеймон и светите Седмочисленици. В едноименния столичен храм „Св. Седмочисленици“ по повод храмовия празник бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим тя бе оглавена от Знеполският еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие храмовото духовенство и столични свещенослужители.

По време на св. Литургия бе постриган за „четец и певец“ на Българската църква шестгодишният Адриан Дидов, който с голямо желание иска да помага на духовниците в св. олтар. Еп. Йоан му пожела да възраства телом и духом, пребивавайки често в храма и желанието, с което сега пристъпва, да го има и занапред.

В края на богослужението епископ Йоан се обърна към изпълнилите храма, наречен „Пантеон на българската святост“ /еп. Партений/ и подробно припомни делото и заслугите на Светите Седмочисленици – Кирил и Методий и учениците им Климент и Наум, Охридски чудотворци, Сава, Горазд и Ангеларий. Той отбеляза, че в църквата, в художествено изработено в дърворезба ковчеже, се покоят частици от мощите, на св. Климент и на св. Горазд и настави вярващите достойно да ги почитат и черпят от тях утеха и вдъхновение.

Викарият поздрави с храмовия празник предстоятеля на храма ставроф. ик. Николай Коцев, църковното настоятелство, певците и многобройните богомолци и им преподаде патриаршеското благословение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Пред храма Иподяконите Празник в  храм „Св. Седмочисленици“Знеполски еп. Йоан Знеполски еп. Йоан Великият входВеликият входПразнична икона Празник в  храм „Св. Седмочисленици“Знеполски еп. Йоан Знеполски еп. Йоан Храм „Св. Седмочисленици“Постигване за "четец и певец"Постигване за "четец и певец"Постигване за "четец и певец"Постигване за "четец и певец"
« предишна новинаследваща новина »