ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. Бяла, Русенска обл. (кв. гара Бяла)

28 юли 2011 16:10, Русенска митрополия
Храмов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. Бяла

На 27 юли, когато св. ни Църква чества паметта на св. Пантелеймон и св. Седмочисленици, параклисът „Св. Пантелеймон” в квартала „гара Бяла” на град Бяла празнува своя храмов празник. По този тържествен повод празнична св. Литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит в съслужение с енорийския свещеник йером. Йосиф (Михайлов), свещ. Серафим Великов и протодякон Кирил Синев.

Храмът беше изпълнен от вярващ народ, като радостен факт беше присъствието на много деца и младежи от града. Службата беше уважена от председателя на общинския съвет на Община Бяла Димитър Славов. Проповед за живота и прославата на св. Пантелеймон произнесе Милен Бакалов – служител на Русенска митрополия, който изпълни и песнопенията на св. служба.

В края на св. Литургия митрополит Неофит се обърна към вярващите с проповед, в която благодари за многобройното присъствие и изрази надеждата, че с помощта на властите и вярващия народ кв. „гара Бяла” скоро ще има свой благолепен храм в чест на св. Пантелеймон. Той припомни и голямото дело за благовестието сред славяните и специално сред българите на честваните в този ден св. Седмочисленици, посветили живота си на духовното въздигане на България.

След литургията беше отслужен водосвет, като бяха осветени и приношенията на християните за празника. След водосвета енорийският свещеник йером. Йосиф, от собствено име и от името на енориашите, благодари на Негово Високопреосвещенство за това, че посети гр. Бяла и за прекрасното богослужение, на което всички се насладиха.

Достойно е да се отбележи, че към храм „Св. Пантелеймон” от години действа неделно училище, което обучава в истините на вярата многобройни деца от квартала.

Дано по молитвите на св. Пантелеймон, Бог да спомогне този квартал на гр. Бяла, който преди пет години беше помрачен от трагична катастрофа, при която загинаха 19 души, по-скоро да има свой благолепен и удобен храм.

 

&feature=youtu.be

Текст: Милен Бакалов, снимки: протодякон Кирил Синев и Милен Бакалов

 

 

Снимки

Храмов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. БялаХрамов празник на параклис „Св. Пантелеймон” в гр. Бяла
« предишна новинаследваща новина »