ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ставроф. ик. Ангел Ангелов за предстоящото поклонническо пътуване /пеша/ до Рилския манастир

29 юли 2011 15:24, Софийска митрополия
Пътят на светостта

През месец август, миналата година петдесетина християни с вяра и твърда решимост тръгнаха пеша по пътя на мощите на св. Йоан Рилски. „ПЪТ НА СВЕТОСТТА ИЛИ ПО СТЪПКИТЕ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ“ нарекоха те пътуването си от София до Рилския манастир, когато направиха първата крачка към възстановяване на един стар поклоннически път към Рилската светиня. Въоръжени с кръст, икони и хоругви те прекосиха билото на три планини - Витоша, Верила и Рила, за да достигнат и се поклонят на мощите на Рилския Чудотворец, който укрепява, помага и обединява всички православни християни в България.

Това е една инициатива на Магистърска програма “Християнско поклонничество„ в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски“ и столичен храм „Св. София“. Осъществява се със съдействието на Столична община и благословението на Софийска св. митрополия.

Един от главните инициатори и организатори е ставроф. ик. Ангел Ангелов, предстоятел на столичния храм „Света София” и протосингел на Софийска митрополия. Разговаряме с него за предстоящото пътуване.

- Каква е организацията тази година за предстоящото поклонническо пътуване?

- Тази година е значително по-организирано. Заедно с поклонниците тръгват професионални спасители и лекар, които ще бъдат с нас през цялото време. Цялата логистика за нашето преспиване и разполагането на нашите лагери е направена от отдела „Туристическо обслужване“ към Софийска община. Те ни помагат много, благодарение на тях имаме и специално издадена брошура. Няма да позволим да се тръгне на път без медицинска застраховка, за целта сме извикали застрахователна фирма, която преди тръгването да направи застраховки на тези, които не са успели до този момент.

- Колко ще бъдат участниците тази година ?

- Трудно е да се каже. Имаше предварителни заявки за около 200 човека, но колко ще бъдат ще видим на 1 август… Изграждането на традиция е нещо трудно. Но ние като инициатори сме убедени, че всичко трябва да продължи. Трябва да потвърждаваме и утвърждаваме, че Рила планина е на нашия светец – св. Йоан Рилски. Да кажем на българския народ, че много векове преди да дойдат други религиозни практики, нашият светец е пребивавал в Рила планина чрез монашеския си подвиг.

- С какво е по-различно тази година поклонническото пътуване от миналата година?

- Различното е, че тази година сме предвидили за същия маршрут още един ден. Опитът ни от миналата година показа, че преходът, предвиден за втория ден, е труден. Затова решихме, тръгвайки от Златните мостове, да достигнем параклиса на св. Йоан Рилски в близост до хижа „Кумата“ и, след като отслужим вечерня с канон на св. Богородица и прочетем Акатист на рилския светец, ще се настаним за първото преспиване.

- Какво трябва да си носят поклонниците, решили да тръгнат пеша до Рилската св. обител?

- Тези, които ще се устремят към това духовно пътуване, трябва да знаят, че няма навсякъде достатъчно места за преспиване, затова е добре, който има и може, да си вземе малка палатка или най-малкото да си носи шалте със спален чувал и, разбира се, всичко, което е необходимо за катеренето на по-стръмните участъци на самия поклоннически път .

- Това звучи малко притесняващо за хората, които нямат опит в планинското изкачване!

- Всеки трябва да си прецени. В даден момент може да се окаже, това не е толкова страшно, че не може да премине стръмнината. Наистина има трудни участъци, по- тежки за хората, които не са вървели. Не трябва да се притесняват, че не могат да продължат. По-късно могат отново да се включат като компенсират разстоянието с кола - маршрутът е ясен и точно определен. Идеята ни е да достигнем до манастира на нашия български светец – св. Йоан Рилски и да се поклоним пред св. мощи. Затова отиваме.

Пътят ни съм Рилската св. обител е като едно динамично богослужение, което се извършва в ход. Като правим на съответните места водосветите, на които много държа, ние извършваме освещаване на Рилската пустиня като че ли отново и отново с благодатта на Бога и св. Йоан.

- Ще има ли християни от други епархии, които ще се включат ?

- Засега са се обадили братства от Неврокопска епархия, които със своите духовници ще ни пресрещнат и ще продължат с нас до Рилски манастир. …Много ми се иска един ден, дано да съм жив и да мога да вървя в планината – да се съберем пет-шест лъча от различни епархии и заедно да влезем в манастира. Надявам се това да стане, тъй като православните ни младежи са наистина удивителни. Надявам се, виждайки нашето дръзновение, ревностно да продължат това, което сме възстановили - поклонническия път пеша до Рилски манастир и, разбира се, да го предадат на своите деца.

- Да пожелаем на добър и лек път през предстоящото поклонническо пътуване и Бог да ви помага, по молитвите на св. Йоан Рилски!

Интервюто подготви: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

 Пътят на светостта  Карта на пътя
« предишна новинаследваща новина »