ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествен водосвет във Видин

31 юли 2011 14:42, Видинска митрополия
Тържествен водосвет във Видин

На 31 юли след светата божествена Литургия, отслужена в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, гр. Видин, от духовенството при храма, бе извършено тържествено водоосвещение, което по традиция се извършва на 1 август.

В чест на отбелязването на 1 август, като ден за изнасяне на кръста Христов, както това е станало преди векове в Константинопол пред храма „Св. София”, за подпомагане в дните на изпитания в живота на християните и изпросването на благодатната помощ и подкрепа на честното дърво-светия кръст, за поклонение бе изнесена съхраняващата се в катедралния храм на Видин частица от кръста Христов.

Извършването в неделя на водосвета се наложи поради това, че по-голямата част от християните имат своите трудови дела през седмицата, особено през работните дни и няма да имат възможността да присъстват.

За да могат повече вярващи да се помолят и докоснат до честния кръст Христов и да се насладят на благодатните струи на светената вода за благословение и молитвена подкрепа, духовенството извърши в неделя това благодатно молитвено чинопоследование, което зарадва вярващите и ги вдъхнови в духовния живот.

След молитвените хваления християните се поклониха пред Христовия кръст, поръсиха се за здраве, благодарейки на Бога за великите Му благодеяния към нас.

Текст: архимандрит Поликарп
Снмки: Венцислав Евтимов

 

 

Снимки

Тържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във ВидинТържествен водосвет във Видин
« предишна новинаследваща новина »