ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богородичен пост – първо вечерно последование и канон на Пресвета Богородица

04 август 2011 14:03, Софийска митрополия
Вечерно последование

На 1 август с тържествен камбанен звън започна традиционното празнично вечерно богослужение и канон на Пресвета Богородица в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. Последованието беше отслужено от Негово Преосвещенство епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Негово Високоблагоговейнство ставроф. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и множество столични свещеници. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим взе молитвено участие и благослови богомолците в храма. На певницата взеха участие свещеници, клиросни певци и зографски монаси.

Негово Преосвещенство епископ Йоан произнесе съдържателна проповед, в която припомни,че „раждането на света Богородица е плод на дълбока усърдна молитва на възрастните й родители, благочестиви, боговдъхновени, които вярвали в Бога и се надявали да имат чедо. И Бог по Своя благ Промисъл изпълнил тяхното желание с раждането на светата Дева и нейното посвещаване на Дома Господен. А този храм станал неин възпитател, неин защитник, неин кърмилник, и най-вече охранител в девството. Там е получила високата нравственост и красота, за да стане света Богородица - Вместилище на Невместимия Бог! …Ние знаем от Свещеното Предание, че св. Богородица е постела и Ангел Господен й е носел храна. И след като Ангел Господен й е носел храна – този пост е бил съвършен, защото непостещият човек сам се грижи за своята прехрана, а тази висока нравственост, която достига св. Богородица, е съчетана с проникновена молитва и богомислие, съзерцание. Блажени Йероним свидетелства, че св. Богородица се е молила от ранна утрин до третия час, а от третия до деветия час тя се занимавала със своето ръкоделие, но изучавала и словото Божие, а след деветия час отново се отдавала на тази дълбока молитва, която я е направила и Богородица. Затова от този молитвен подвиг ние взимаме за себе си един урок - че не в суетата на този свят и не в многолюдността и празните разговори човек може да придобие тази молитва, а именно в храма Господен, в това себеотделяне от света, и в това желание за придобиване на Божията благодат! Защото изречените думи: „И, ето – отсега ще ме облажават всички родове!” – бяха думи пропити от Духа Светаго!”- каза в словото си епископът.

След края на службата протойерей Кирил Попов – диригент на Софийския свещенически хор, благодари на Негово Светейшество и на епископ Йоан за бащинската грижа и благословението при реализиране на наскоро състоялия се с огромен успех концерт на хора в рамките на фестивала на църковното пеене в Санкт-Петербург. (http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=49129; вж. още за хора в: http://www.sveta-nedelia.org/tm/nowini/bg/2011/2011-07-25-koncert.html)

От името на всички хористи отец Кирил подари на Българския патриарх Максим и на викарния епископ Йоан икони на големия руски светец от ХХ в., носещ името на св. Йоан Рилски - св. Йоан Кронщадски. Тези икони са били осветени на мощите на светеца, на мощите на св. Александър Невски, а също и на много други мощи на светци, пред които хористите са се поклонили. Дар, който да украси светия олтар на катедралния храм „Св. Неделя”, от това пътуване бе донесен от председателя на храма, ставроф. ик. Мина Минчев. Новите, красиво изработени двулитров потир и дискос ще се ползват от духовенството при големи празници, когато множество християни ще пристъпват към св. Тайни.

Лек и спасителен пост на всички!

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Вечерно последование  Вечерно последование  Вечерно последование  ПевцитеВечерно последование  Знеполски еп. ЙоанНегово Светейшество Българският патриарх Максим
« предишна новинаследваща новина »