ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”

04 август 2011 19:55, Видинска митрополия
Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”

На 3 и 4 август в гр. София, в хотел "Шератон", се проведе Международна конференция на тема „Религията в полза на човека”. Инициативата за провеждането на конференцията бе на Бългериън Файналтач Кънсалтинг в сътрудничество с Българската православна църква, Католическата екзархия, Арменската апостолическа църква и Главното мюфтийство на мюсюлманите в България.

Вторият ден на конференцията се проведе според определената от организаторите на конференцията програма и в първата част на срещата бяха включени следните лектори, лидери - представители на различни вероизповедания в България и по света: г-н Димитър Куцаров, президент на Бългериън Файналтач Кънсалтинг, който откри конференцията, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, главният равин на Тел Авив – Меир Лау, главният мюфтия на България Мустафа Хаджи, от името на Вселенския патриарх Вартоломей, митрополитът на Ксанти – Гърция, Пантелеймон, дякон Дмитрий Сафонов, сътрудник в Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, доц. д-р Азис Хасан, заместник мюфтия на Ислямското общество в Хърватска, архиепископът на Костанца Теодосий - Румънска православна църква, Неаполският митрополит Порфирий от Кипърската православна църква и архимандрит Абкар Ховигимиан, представител на Арменската апостолическа църква.

След докладите на различните духовни лидери се проведе брифинг среща с журналисти, където бяха поставени и разгледани различни религиозни въпроси, касаещи мира, разбирателството и любовта между отделните религиозни общности в България и по света.

Бе приета декларация от името на участниците, където се изразява желанието между отделните религии да се затвърждава духът на мир, разбирателство и сътрудничество, които да бъдат основата на правилното служение в полза на човека. Бе взето решение по предложение на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, през 2012 г. месец октомври да бъде проведена втора Международна среща на религиите в гр. Варна.

Втората част на конференцията продължи с доклади от страна на различни религиозни организации и интелектуалци. Основните докладчици бяха: писателят акад. Антон Дончев, представителят на главния равин на България Шломо Голденберг, д-р Рупен Крикориян, председател на Епархийския съвет на Арменската църква в България, доцент Фикрет Караман от Турция, представители на Главното мюфтийство на Русия, проф. Димитър Попмаринов, декан на Великотърновския богословски факултет, Цветомир Думанов, изпълнителен директор на „Каритас” – България, както и други представители от България и света.

Официално приветствие към конференцията бе получено от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София. Отправяйки своя поздрав, тя допълва: „Като кмет на София съм изключително доволна, че днешната конференция ”Религията в полза на човека” показва един нов подход на обединение на представителите на различните изповедания за създаване на благоприятна среда и мирно съжителство между гражданите”.

Международната среща, посветена в полза на човека, бе едно доказателство, че човечеството има нужда от Христовата истина и живот. Една от истините, върху която се обединиха всички лидери е, че е необходимо българската държава да направи всичко възможно да въведе в училищата предмета „Религия”, чрез който да може съвременното общество да стига до познанието - как да живее като общност от равноценни човеци, и до богопознанието – как да живее в Бога и да се спаси.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”Приключи Международната конференция „Религията в полза на човека”
« предишна новинаследваща новина »