ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чуден празник в Лопушанския манастир

05 август 2011 16:48, Видинска митрополия
Чуден празник в Лопушанския манастир

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан на 6 август в Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча” ще бъде донесено за поклонение копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица от манастира Кико.

Копие на чудотворната икона на Богородица с Младенеца ще пристигне в Лопушанския манастир от най-големия манастир в Кипър - Кико. Гостуването на образа на Божията майка започва на Преображение Господне от 10 часа. Иконата ще остане в светата обител до 8 август.

Посрещането на светия образ ще бъде и в чест на обновлението на светата обител след извършен сериозен ремонт на манастирския храм.

Обновлението на храма ще бъде извършено от епископ Сионий при стечението на много духовници и миряни от епархията и страната.

Иконата в своя оригинал датира от дълбока древност и, според преданието, е рисувана от св. ев. Лука, за когото се знае, че е бил лекар и зограф. По-късно византийските императори, почитайки иконата и получавайки благословение от нея, са направили масивен сребърен обков и завеса, с които иконата е обкичена.

В миналото в Кипър е имало вълнения от различни ереси и секти, затова и иконата носи характера на утвърждаване на православната вяра.

Оригиналът на иконата се намира в Кипър и не напуска манастира, защото има пророчество и се вярва, че тогава остров Кипър ще потъне. Манастирът Кико е построен през ХІ в. в чест на Пресвета Богородица. Според преданието, което е и досега, той е приютил една от трите икони с образа на Божията майка, нарисувани от св. ап. Лука.

Първото голямо чудо, с което иконата е регистрирана още в Средновековието, е изцеряването на един от византийските императори. Иконата е помогнала за изцелението и на много хора, смятани за неизлечимо болни.

 

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »