ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска вечерня за празника Преображение Господне

06 август 2011 18:57, Софийска митрополия
Празничната икона

Голямо множество духовенство и богомолен народ се събра под купола на столичния храм „Преображение Господне“ в навечерието на храмовия му празник. Свещенство и миряни от цяла София се стекоха към едноименния столичен храм в кв. "Лозенец", за да влязат в радостта на енорията и заедно да отбележат един от най-големите Господски празници – славния ден на Христовото Преображение.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим празничната вечерна богослужба бе предстоявана от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея взеха участие ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, храмовото духовенство и двадесетина предстоятели и свещеници от различни софийски църкви. Двама дякони възгласяха ектениите и допринасяха за празничното настроение на църковната богослужба.

Както всяка година досега, така и тази, за храмовия празник църковното настоятелство се бе постарало да допринесе за разкрасяването на църквата. Част от предвидената стенопис е вече изцяло завършена и наред с това е обновена външната мазилка и сложена нова облицовка на колоните и входа на храма. Богатата украса с цветни венци и със свежи цветя го правят още по-благолепен и тържествуващ.

В края на богослужбата еп. Йоан се обърна към богомолците с отеческо слово за смисъла на настъпващия празник. „Имаме отново една среща със Спасителя Христос, Който чудно се преобрази на Таворската планина пред свидетелството на св. пр. Мойсей и св. пр. Илия - единия - представител на Закона, другия - представител на пророците… Тази среща е и с нас, грешните човеци, които сме призвани да видим Преобразилия се Христос. И станали свидетели на благодатната светлина, сме призвани да я предадем, да я покажем на другите, които Господ е призовал да станат Христови“ - каза в словото си епископът.

Софийският викарий поздрави предстоятеля на храма ик. Василий Сарян, който полага неимоверно много усилия, както за благоустрояването на храма, така и за духовното възрастване на енорията, благодари на църковното настоятелство, певците и иконописците и пожела на всички: „Христовата светлина да ви осени!“

 

 

 

 

 

 

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Ик. Василий Сарян Посрещане на епископаПосрещане на епископаПосрещане на епископаПосрещане на епископаПразнична вечерняЗнеполски еп. Йоан Храмовата иконаПевцитеИподяконите Празнично коливоПразнична вечерняПевцитеПразнична вечерняПразнична вечерня СвещенослужителиПевцитеНовата стенописНовата стенописНовата стенописБогомолцитеИк. Василий Сарян Знеполски еп. ЙоанБогомолците
« предишна новинаследваща новина »