ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преображение Христово в Лопушанския манастир

07 август 2011 08:18, Видинска митрополия
Преображение Христово в Лопушанския манастир

На 6 август – Преображение Господне, в Лопушанската света обител „Св. Йоан Кръстител” бе отслужена тържествена света Литургия.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан и игумен на обителта, който извърши и обновлението на манастирския храм.

Храмът при обителта бе ремонтиран и приведен в благолепен вид, който вдъхновява и подбужда християните към възвисяване към Бога и да обичат духовната красота.

В молитвеното възношение участие взеха архимандрит Антим, игумен на Раковишката света обител, архимандрит Василий, игумен на Чипровската света обител, архимандрит Неофит, брат на Раковишкия манастир, йеромонах Исаак, архиерейски наместник на Ломска духовна околия, йеромонах Максим от Ломска духовна околия, свещеник Сергий от Белоградчишка духовна околия, свещеник Станимир от Ломска духовна околия, както и други отци, дошли да почетат духовното тържество в стародавната обител.

Голяма бе радостта на християните да видят и получат благословение от Негово Преосвещенство Смоленски епископ Нестор, който живее в светата обител.

По време на светата Литургия, след обновлението на храма, за поклонение в манастирския храм бе донесено копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица от Кико – Кипър, за поклонение и духовна радост на вярващите.

По време на светата Литургия в йеромонашески сан бе възведен йеродякон Христодул, брат на обителта, който ще поеме духовната грижа за богослуженията и молитвените последования, за радост и утеха на поклонниците на манастира.

При стечение на много вярващи бе обновен манастирският храм и бяха изпълнени за Божия слава молитви и песнопения. Благодатна проповед произнесе епископ Сионий. Поздравявайки вярващите с празника и новата придобивка, той пожела всички в единомислие да възрастваме и преобразяваме душите си за вярата, надеждата и любовта.

Светата обител бе посетена от г-жа Меглена Кунева и нейния екип, които след като запалиха свещичка и се помолиха в храма, бяха посрещнати от епископ Сионий в манастирската игуменарница.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки:Facebook - Меглена Кунева

 

 

Снимки

Преображение Христово в Лопушанския манастирПреображение Христово в Лопушанския манастирПреображение Христово в Лопушанския манастирПреображение Христово в Лопушанския манастирПреображение Христово в Лопушанския манастирПреображение Христово в Лопушанския манастир
« предишна новинаследваща новина »