ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Голям празник в столичния храм "Преображение Господне"

07 август 2011 10:24, Софийска митрополия
Иконата на Христовото Преображение

Епископско служение на главния секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум.

Три иподяконски пострижения.

Светло съборно тържество.

Вчера, 6 август 2011 г., с голяма и всестранна духовна радост бе отбелязан храмовият празник в столичната църква “Св. Преображение Господне” (кв. "Лозенец"). Преизпълнен с богомолци, дошли в тържествуващия Божи дом да се помолят на Преобразилия се Христос, храм „Преображение Господне”, в лицето на своя председател ик. Василий Сарян, храмовото духовенство и съучастващите в радостта им духовни събратя, посрещна при светъл камбанен звън Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, който бе благословен от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на този ден да оглави празничната св. Литургия и всеобщото моление на клир и миряни към Светлината на света - Христос.

Преди началото на св. Литургия епископ Наум пострига в чин „четец и певец” трима нови и ревностни църковнослужители – малкия Виктор Тупаров, син на о. Валентин Тупаров (председател на храм „Възнесение Господне” и преди това дългогодишен свещенослужител в празнуващия храм „Преображение Господне”), Камен Рикев – гл. асистент по полска литература и култура във факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски”, и Светомир Андреев (по образование – юрист, а по професия – програмист, работещ в София). Вълнуващо бе да разберем, че тяхното желание да станат помощници в св. олтар, четци и певци на Българската православна църква, е отдавна жадувано и че те с цялото си сърце изживяват възприемането на официалното епископско благословение, позволяващо им в бъдеще със спокойна съвест да служат Богу, където и да ги постави Той.

Голямо множество християни и техните деца пристъпиха към св. Причастие, което бе отбелязано с духовно задоволство и от епископ Наум по време на неговата проповед. Чрез нея той настави всички ни в истината, че Господ Иисус Христос начерта за нас нов път на живот, по който да вървим, стремейки се искрено към мир и благоволение, обичайки се едни други нелицемерно и действено. Владика Наум подчерта също, че Таворската светлина осиява Църквата през вековете, за да ни просвети в това, че грижата за душата трябва да първенствува над грижата за тялото и че този е пътят на личното ни преображение, богоуподобяване и обожение – чрез непрестанното преобразяване в доброто. Епископ Наум предаде патриаршеското благословение по случай светлия празник на храмовия председател ик. Василий Сарян и на присъстващите верни, в отговор на което о. Василий сърдечно благодари за духовната подкрепа и признанието за трудовете на всички, работещи в църквата, и сподели радостта си от това, че на този ден именно Главният секретар на Св. Синод отслужи св. Литургия в „Преображение Господне”.

Празникът завърши с раздаване на благословен постен корбан. След това свещенослужителите, клиросните певци, иподяконите и богомолците още дълго време не искаха да се разделят и останаха да общуват в светлите двори на храма, събрани в име Христово, а посред тях - Преобразилият се Христос!

Текст: Десислава Пулиева
Снимки: Десислава Пулиева, Мина Пулиева, Йоанна Пулиева

 

 

Снимки

Еп. Наум постригва новите иподякони на БПЦЕп. Наум постригва новите иподякони на БПЦИподякон Виктор ТупаровИподякон Виктор Тупаров и иподякон Камен РикевНовите иподякониИподякон Светомир АндреевДуховната радост на малкия ВикторВ отговорността и радостта на иподяконствотоВ отговорността и радостта на иподяконствотоВ отговорността и радостта на иподяконствотоВ отговорността и радостта на иподяконствотоДуховенството начело с о.председателя Василий СарянПреображение ГосподнеНа клиросаНа клиросаНа клиросаНа клиросаСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумВерният народЕпископ и иподякониМалък входМалък входСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумПървото грозде за освещаванеСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумВ красотата и Светлината на празникаВ красотата и Светлината на празникаЧете се от АпостолаСлушане на Апостолското четивоЩе се чете от св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеИподякониСтобийски еп. НаумВелик входВелик входСтавроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополияВелик входХристово чедоОтче нашСветотроична светлинаПървоберки за освещение"Святая святим!""Со страхом Божиим, верою и любовию приступите!"Ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополияЕп. Наум освещава първото гроздеЕп. Наум освещава първото гроздеЗа св. ПричастиеЗа св. ПричастиеЗа св. ПричастиеЗа св. ПричастиеЗа св. ПричастиеПричастяване на малкия иподякон ВикторПроповед на еп. НаумСтавроф. ик. Ангел Ангелов и ик. Василий СарянИк. Василий СарянМногая лета!Под покрова на св. БогородицаПразничен постен корбан"Аз съм Светлината на света"Преображение Господне
« предишна новинаследваща новина »