ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Максим благослови вярващите за празника Преображение Господне (обновено с видео)

07 август 2011 16:43, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх Максим

С тържествен камбанен звън бе посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в деня на светлото Христово Преображение. Със запалени свещи в ръка, десетки вярващи посрещнаха Първойерарха на Българската църква и получиха благословение от него.

Празничната литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Негово Светейшество. Заедно с еп. Йоан съслужиха архимандрит Дионисий, служител в Богослужебния отдел на Св. Синод, храмовото духовенство, ик. Кирил Дидов, духовен надзорник на Софийска епархия, ик. Александър Величков и дякон д-р Петър Симеонов.

Празникът Преображение Господне е свързан с духовна промяна и с нова надежда. Затова и проповедта на еп. Йоан бе за смисъла на празника и за това какво се изисква от нас като християни. „Трябва да благодарим на Бога за всичките Му благодеяния към нас, но и да Му се молим за това да не би земното ни благополучие да отслаби духовната ни бодрост. Да имаме примера на праведния Иов, който каза: "Господ даде, Господ взе! Да бъде благословено името Господне!“ - каза в словото си епископът.

В края на св. Литургия Знеполският епископ прочете определената от богослужебния устав молитва "Начатки овощей", която на този ден специално се прибавя за освещаване на гроздето и всички начатъци от земните плодове. Тази традиция идва от факта, че ако в северните православни земи в началото на август има само ябълки, то в българските, по-южни земи, вече се откъсва първата чепка грозде.

С п р а в к а: Традиция в Православната църква е на празника Преображение за първи път да се внася в храма грозде и да се освещава за ядене, тъй като според указанието в Минея, в който всъщност се намира редът на цялото богослужебно последование за този празничен ден, изрично се казва, че който вкуси от гроздовия плод преди това освещение - да му се забрани да яде от него до края на целия месец август. Казаното в случая се отнася за монашестващите, но в целия православен свят е прието тази църковно-дисциплинарна норма да се спазва и от миряните.

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празникът Преображение Господне в храм "Св. Неделя"Знеполски еп. ЙоанПразникът Преображение Господне в храм "Св. Неделя"Празникът Преображение Господне в храм "Св. Неделя"Знеполски еп. Йоан Четене на св.ЕвангелиеПразникът Преображение Господне в храм "Св. Неделя"Знеполски еп. ЙоанАрхимандрит ДионисийВеликият входВеликият входВеликият входМолитваПразникът Преображение Господне в храм "Св. Неделя"МолитваВ храмаНегово Светейшество Българският патриарх МаксимПразникът Преображение Господне в храм "Св. Неделя"Негово Светейшество Българският патриарх Максим Негово Светейшество Българският патриарх МаксимНегово Светейшество Българският патриарх Максим благослови вярващите за празника Преображение ГосподнеПразникът Преображение Господне в храм "Св. Неделя"Празникът Преображение Господне в храм "Св. Неделя"Празникът Преображение Господне в храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »