ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преображение Господне в гр. Русе

08 август 2011 09:49, Русенска митрополия
Преображение Господне в гр. Русе

На 6 август, Преображение Господне, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи тържествена архиерейска св. Литургия в храм „Св. Възнесение Господне” в гр. Русе. В богослужението на митрополита съслужиха свещ. Георги Райков Георгиев и протодякон Кирил Синев.

Песнопенията от утринното богослужение бяха изпълнени от Светослав Славов, богослов в четвърти курс от СУ „Св. Климент Охридски”. Апостолското четиво (2 Петр. 1:10-19) прочете православният австриец професор Йохан Крамер, който всяко лято всеотдайно взима участие в богослуженията в Русе.

Песнопенията от св. Литургия изпълниха Галина Смилова с двете си дъщери Радка и Гергана. Похвално е днес и е за пример едно християнско семейство да участва в богослужението. Бидейки нотно грамотни, те с лекота изпълниха задостойника, а докато свещенослужителите се причастяваха - песнопението „Чистая Дево” на св. Нектарий Егински.

На планината Тавор Господ Иисус Христос се преобразил пред учениците Си Петър, Иаков и Йоан, в присъствието на Моисей и Илия. Подобно както на Кръщението Господне от небесата се чул гласът на Бог Отец, Който съвсем ясно засвидетелствал божествения произход на Спасителя, като казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте” (Мат. 17:5). Целият земен живот на Спасителя е низ от взаимно допълващи се дела, като започнем от Неговото въплъщение, божествено учение, кръстна смърт, разпятие, възкресение и възнесение. Днес ние нямаме никакво основание да проявяваме и капка съмнение в богочовешкия произход на Господ Иисус Христос. Ето, Той по всякакъв начин се е опитвал да подпомогне слабата ни човешка природа, като е засвидетелствал Своя божествен произход по различни начини. Освен че трябва да бъдем свидетели и изповедници на Христовото учение, ние сме призовани да имаме и вяра в Него, която е една от трите основни християнски добродетели. „Вярата без дела е мъртва” (Иак. 2:26), ето защо всички християни сме длъжни да засвидетелстваме вярата си на дело, преобразявайки своя живот според Христовото учение.

Митрополит Неофит причасти с Тялото и Кръвта Христови множеството православни християни, подготвили се да приемат св. Причастие за прошка на греховете и вечен живот.

След заамвонната молитва митрополит Неофит освети новия гроздов плод. Тази традиция води началото си от апостолския период, когато гроздето задължително присъствало на общите трапези на любовта (агапите). За подобна традиция се споменава в трето апостолско правило и двадесет и осмо правило на Шестия вселенски събор.

След св. Литургия Негово Високопреосвещенство извърши водосвет и освещаване на новопостроена чешма в двора на храма. Чешмата е изградена със средства на Пламен Нецов, Димитър Радев и Валери Иванов и в нея е вградена картина на Рафаело.

Множество местни медии присъстваха на водосвета в двора на храма, за да отразят това църковно тържество.

След водосвета митрополит Неофит извърши св. тайнство Кръщение над малката Виктория Събева.

Да възпеем славното Христово Преображение с тропара на празника:

„Преобразил си се на планината, Христе Боже,

показвайки на учениците Си Твоята слава според силите им;

нека възсияе и над нас Твоята вечна светлина

по молитвите на Богородица: Светодавче, слава на Тебе”.

Текст: протодякон Кирил Синев
Снимки: Гергана Смилова и Радка Йорданова

 

 

Снимки

Преображение Господне в гр. РусеПреображение Господне в гр. РусеПреображение Господне в гр. РусеПреображение Господне в гр. РусеПреображение Господне в гр. РусеВодосветПреображение Господне в гр. РусеПреображение Господне в гр. Русе
« предишна новинаследваща новина »