ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богородичният канон в Самоковската св. обител

11 август 2011 22:35, Софийска митрополия
Празнична икона

На 10 август в Девическия манастир “Покров Богородичен” в град Самоков бе отслужено поредното съборно богослужение във възхвала на Божията майка. Чинопоследованието бе предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В него взеха участие софийският протосингел - ставроф. ик. Ангел Ангелов, свещенослужители от епархийския център и духовници от Самоковската духовна околия.

Молитвено съучастваха множество богомолци от София и Самоков, сред които бе кметът на града г-н Ангел Николов и епархийският съветник д-р Борислав Филчев.

В началото на богослужението Знеполският еп. Йоан бе тържествено посрещнат в св. обител с камбанен звън и голям букет цветя, поднесен от 91-годишната игумения Гавриила, посветила се на Бога в тази света обител от петнадесетгодишна.

Обилният дъжд не попречи на десетки самоковци да се отправят към манастирския храм и да се помолят пред иконите на Божията майка, богато украсени с бели цветя.

В края на вечерното богослужение слово за светата Приснодева, произнесе ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия. „Имаме една надежда и едно упование - св. Богородица. Още от древност нашият народ има вярата, че тя чува всяка молитва, отправена към нея и че тя е тази, която ще ни предпази и ще надвие злото в този свят“ - каза в словото си отец Ангел.

Знеполският еп. Йоан поздрави от името на Негово Светейшество, Нейно Всепреподобие игумения Гавриила, сестринството, кмета на града г-н Ангел Николов и загърбилите дневните си грижи самоковски жители и им преподаде патриаршеското благословение.

Той пожела с извършеното моление пред св. Богородица да се преумножи мирът в св. обител и да се създаде благодатно състояние за духовно възрастване и спасение на всички населници на манастира. „Господ да дава подкрепа на старшите сестри, които са стълбовете тук, да дава разум и послушание на младите, и обич и почит към старите, а на всички, които идваме тук като гости в св. обител - да не забравяме, че не ние спасяваме св. обител, а тя ни помага за нашето спасение“ – каза още архиереят.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Манастирският храмДворът на манастираМанастирският дворЧешмаЧешмаМанастирският храмМанастирските сградиПосрещане на епископаПосрещане на епископаПосрещане на епископаПосрещане на епископаБогородичният канон в Самоковския манастир Богородичният канон в Самоковския манастир  Богородичният канон в Самоковския манастир  Богородичният канон в Самоковския манастир Кметът на Самоков и монахиня Богородичният канон в Самоковския манастир Празничната икона Богородичният канон в Самоковския манастир Знеполски еп. Йоан Певците Богородичният канон в Самоковския манастир  Богородичният канон в Самоковския манастир  Богородичният канон в Самоковския манастир  Богородичният канон в Самоковския манастир В храмаВ храма Богородичният канон в Самоковския манастир Ставр. ик. Ангел АнгеловМонахиня ПелагияИгумения ГавриилаВ храмаСтавр. ик. Ангел АнгеловМанастирският храмМанастирският храмВ двора на манастира
« предишна новинаследваща новина »