ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Летен отдих за нашите деца в лагера на община Атина

12 август 2011 14:58, Българска Патриаршия
Летен отдих за нашите деца в лагера на Община Атина

Ползотворно и за двете страни се очертава да бъде сътрудничеството между Гръцко-българското сдружение за култура и Община Атина, скрепено наскоро с инициатива, донесла радост на децата от неделното училище „Преп. Паисий Хилендарски” към сдружението. По покана лично на зам.-кмета по социална политика г-жа Калиопи Янопулу няколко възпитаници на училището имаха възможност да прекарат част от лятната си ваканция в общинския детски лагер в курорта „Агиос Андреас” на североизточното крайбрежие в област Атика.

Само на 30 км от центъра на Атина, разположен на площ от 180 декара, засадени с борова гора, лагерът дава отлични възможности за отдих и забава, съчетавайки по неповторим начин микроклимата на планината и морето.

Лагерът е основан през 1952 г., като оттогава е преминал през много подобрения и реконструкции. Битовите удобства, материално-техническото осигуряване съгласно съвременните европейски стандарти, отличното оборудване със спортни съоръжения, както и условията за безопасност на лагерниците (пробирана за приложение в условията на лагера е и специална оперативна програма в случай на природно бедствие!) определят лагера „Агиос Андреас” като един от най-големите детски лагери на Балканите!

Лагерът разполага с удобни жилищни сгради, хигиенични кухненски съоръжения, 2 басейна (с няколко професионални спасители), 2 баскетболни и 2 волейболни игрища, футболно игрище с нормални размери и тревен терен, маси за пинг-понг, детска площадка, кино и парк за обучение по безопасност на движението. Функционират също библиотека, керамично ателие и ателие за ръкоделие, колаж и рисуване.

През летните месеци лагерът функционира на 4 смени по 15 дни, като приютява на смяна над 1200 деца (на възраст от 6 до 12 години), отрядни и дружинни ръководители и друг педагогически и помощен персонал. През останалата част от годината лагерът се предоставя на дружества, спортни клубове, училища и делегации от европейски и балкански страни за неколкодневни или по-продължителни мероприятия.

Ежедневната програма на лагерниците включва многобройни и разнообразни инициативи, съчетаващи забавление и развлечения, осъществявани с педагогически методи и мотивиращи децата да упражнят дух и тяло, логика и фантазия. Под ръководството на отлично подготвени преподаватели по физическа подготовка се провеждат състезания по всички спортове. Малките лагерници могат да се занимават с народни и модерни танци, да участват в хор, а също и да се посветят в тайнствата на театъра и литературата.

Освен родителите през уикендите, чести гости на малчуганите по всяко време са и различни дългогодишни „почитатели” и приятели на лагера, а така също и отговорни лица от община Атина, както и самият атински кмет г-н Каминис!

Но присъствието на г-жа Калиопи Янопулу – зам.-кмет по социалната политика и солидарност, която е и пряко отговорна за функционирането на лагера, е постоянно почти през цялото лято. Не пропуснахме шанса на отправената ни от нея покана да посетим „Агиос Андреас”.

Така в последния съботен ден на юли представители на сдружението заедно с архимандрит Атанасий (Султанов) – предстоятел на българския православен храм „Св. Иван Рилски” в Атина, се озовахме на поредния лагерен празник. В центъра на събитието бе и самата г-жа Янопулу – или г-жа Попи, както свойски я наричат всички, деца и възрастни, заради нейната жизненост, ведро излъчване и непосредственост в отношенията й с другите! Потвърдиха го и „нашите” деца: Преслав, Мариан, Дионисис и Йоргос и отрядната ръководителка Елефтерия Карапипери, с които се срещнахме и разговаряхме за ежедневните им преживявания в лагера. Сигурни сме, че ентусиазмът и положителните емоции на техните разкази ще повишат интереса към лагера сред възпитаниците на нашето училище и ще увеличат техния брой като „лагерници” през следващата година, което и си пожелахме!

Особено приятна беше вечерта и поради компанията и на други приятели -„гости” на лагера, като г-н Андреас Варелас – атинският зам.-кмет по чистотата, и г-жа Елени Кацули – общински съветник.

Текст: д-р Благородна Филевска, председател на временния Управителен съвет на Гръцко-българско сдружение за култура
Снимки: Ангелос Панаг

 

 

Снимки

Летен отдих за нашите деца в лагера на Община АтинаЛетен отдих за нашите деца в лагера на Община АтинаЛетен отдих за нашите деца в лагера на Община АтинаЛетен отдих за нашите деца в лагера на Община Атина
« предишна новинаследваща новина »