ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен канон на св. Богородица в гр. Кюстендил (обновено със снимки)

12 август 2011 15:56, Софийска митрополия
Храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил

Съгласно програмата на Софийска св. митрополия за богослужбите по време на Богородичния пост, на 11 август вечерното последование с Богородичния канон бе отслужено в храм „Успение Богородично“, гр. Кюстендил. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, с когото съслужиха свещеници от София и Кюстендилска духовна околия.

Сред присъстващите бяха ставроф. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, духовният надзорник на Софийска епархия - ик. Кирил Дидов, архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия - ик. Венцислав Шияков, ик. Александър Георгиев и г-н Емилов – епархийски съветници, и кметът на Кюстендил - г-н Петър Паунов.

Викарният епископ и съпътстващите го духовници бяха очаквани и посрещнати с голяма радост от кюстендилското свещенство и жителите на града.

Храмът „Успение Богородично“ се намира в близост до централния площад на град Кюстендил. Построен е през 1816 г. на мястото на старата средновековна църква „Св. Николай“. Строителството му е извършено в три етапа. Основен е първият от тях, който завършва през 1816-1817 г., когато църквата е изградена като трикорабна, безкуполна сграда с удължен наос, дълбоко вкопана в земята. През 1833 г. е преустроена (оформя се втори етаж), като в нея е поставен нов голям иконостас. В този втори етаж на юг и север от олтарното пространство са създадени параклиси със самостоятелни иконостаси, в които са вмъкнати части от стария иконостас. През 1896 г. над средния кораб са издигнати три купола върху много високи барабани. Строителите на тази голяма и много сложна като архитектура сграда по предание са местни жители. В църквата са работили зографите Лазар Зограф и Тома Вишанов, на когото се приписва изображението на сцената „Благовещение“ върху царските двери, съхранени от старата църква.

В края на богослужението еп. Йоан, като отбеляза красивата архитектура на храма и съхранените великолепни икони, се обърна към събралото се множество с вдъхновено слово за пречистата Дева Мария, към която всеки вярващ човек се обръща с молитва и надежда за помощ. Той поздрави предстоятеля на храма и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия - ик. Венцислав Шияков, кмета г-н Петър Паунов и им пожела да работят заедно за духовния и материален просперитет на гр. Кюстендил. А на всички присъстващи пожела: „Бог да пази този град от злощастия. Да имате сили да преодолявате трудностите в живота си и предизвикателствата в настоящия век и да бъде първостепенна грижата ви за доброто възпитание на децата!“ - и благослови вярващите.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Посрещане на епископаПосрещане на епископаДуховенството Посрещане на епископаМолебен канон на св. Богородица в гр. КюстендилМолебен канон на св. Богородица в гр. КюстендилЗнеполски еп. Йоан Молебен канон на св. Богородица в гр. КюстендилЕдно от кубетата в храмаМолебен канон на св. Богородица в гр. КюстендилМолебен канон на св. Богородица в гр. КюстендилМолебен канон на св. Богородица в гр. КюстендилПевцитеМолебен канон на св. Богородица в гр. КюстендилСтавр. ик. Ангел АнгеловИк. Венцислав ШияковМолебен канон на св. Богородица в гр. КюстендилГ-н Петър ПауновМолебен канон на св. Богородица в гр. КюстендилЕп. Йоан разговаря с архитектите за нов храм в околията Еп. Йоан разговаря с кмета и архиер. наместникХрам „Успение Богородично“, гр. КюстендилКубетатаХрам „Успение Богородично“, гр. Кюстендил
« предишна новинаследваща новина »