ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Забравеното село Орсоя - Ломско

12 август 2011 23:56, Видинска митрополия
Село Орсоя - Ломско

„Орсоя е забравено от Бога и държавата село в Северозападна България, намиращо се на около десетина километра от град Лом". Това бяха думите в петъчната рубрика "Добро утро, кмете" в програмата на Радио „Видин” на Цветан Георгиев, кмет на село Орсоя - Ломско.

В с. Орсоя няма църква, някога е имало, но за съжаление, сега там е разруха. Тъй като старата черква е в развалини, желанието на кмета е да се изгради параклис в една запустяла къща и на първо време там да се провеждат богослужения и четат молитви, за да има духовен живот и да се съберат средства за ремонта на старата църква.

Преди години селото е било едно от най-духовните и църковни селища в този край, а в момента то се бори, за да съществува и да не бъде заличено от картата, както държавната, така и църковната.

Усилията на ръководството на селото са насочени към опазването на жилищния фонд, който е в много лошо състояние след разрушителното свлачище в този район, в края на 70-те години на миналия век. Тогава половината къщи потънали.

Кражбите в селото са рядкост, а хората са задружни и основният им поминък са земеделието и риболовът.

В момента се водят преговори с чуждестранни инвеститори за изграждането на ветрогенератори на площ от 50 декара около Орсоя, което значително ще съживи този район, смята кметът Цветан Георгиев.

Текст: Радио "Видин" - Лилия Димитрова, Пламен Коцев и архимандрит Поликарп

 

 

« предишна новинаследваща новина »