ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Граждански референдум във видинската галерия за паметник на светите братя Кирил и Методий

13 август 2011 00:10, Видинска митрополия
Видинската галерия "Никола Петров"

Само десетина са мненията, заявени в художествената галерия "Никола Петров", за идейните проекти за паметник на светите братя Кирил и Методий във Видин.

От началото на август в Художествената галерия "Никола Петров" във Видин са изложени проектите за паметник на светите братя Кирил и Методий на скулпторите Александър Пройнов и Светлин Николаев. До изтичането на крайния срок за конкурса само те са представили своите идеи. Сега думата има видинската общественост - да се запознае с проектите и да изрази своето предпочитание.

"До този момент интересът е изключително слаб" - заяви директорът на Галерия "Никола Петров", Славчо Стаменов. За 10 дни около 15 човека са разгледали макетите на бъдещия паметник. Някои от тях са дошли специално по този повод, а други просто са разгледали постоянната експозиция и са се спрели и пред проектите.

Александър Пройнов предлага паметник на азбуката, създадена от светите Братя, чиито фигури само са загатнати в модернистичен стил. В проекта се предвижда паметникът да бъде изработен от месинг и гранит, с размери 3 метра височина и 2,5 метра ширина.

Светлин Николаев се придържа към класическия образ на двамата братя. Според неговия проект, паметникът ще бъде от бронз, с височина малко над 3 метра и ще тежи над 3 тона.

Идеята за издигането на паметник на светите братя Кирил и Методий във Видин възниква през 2008 година. Общинският съвет взе решение да бъде предоставен безвъзмездно терен за паметника в района на едноименното училище в града.

Според директора на СОУ "Св. Кирил и Методий", гр. Видин, Любомир Миланов, който е и един от основателите на инициативния комитет, скоро се очаква кметът на Видин г-н Румен Видов да издаде заповед за сформиране на художествен съвет - специална комисия, която да отвори офертите на двамата скулптори и да реши кой от вариантите да бъде реализиран на вече определеното място. След това ще започне кампанията за набирането на средства за паметника.

Подобен художествен съвет трябва да включва поне двама скулптори от национална величина, единият от които да е председател на журито; няколко видински художници; представител на съсловната организация и градоустройствен архитект - смята председателят на Представителството на Съюза на българските художници във Видин, Красимир Кръстев. Той поясни, че цитираната комисия има право да одобри единия от проектите, ръководейки се само от художествената му стойност, а не от цената в офертата, както и да отхвърли и двете творби.

Видинският митрополит Дометиан е одобрил идеята за издигането на паметник на светите братя Кирил и Методий във Видин и от името на светата Видинска митрополия на предварителните дебати във връзка с паметника присъства и духовно лице, което да вземе отношение по подготовката на проекта.

Текст: Радио "Видин" - Александър Русев и архимандрит Поликарп
Снимки: Радио "Видин"

 

 

Снимки

Проект от Александър Пройнов Проект от Светлин Николаев
« предишна новинаследваща новина »