ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен канон на св. Богородица в гр. Ихтиман

13 август 2011 15:03, Софийска митрополия
Храм „Успение Богородично“, гр. Ихтиман

На 12 август в храм „Успение Богородично“, гр. Ихтиман, съборно бе отслужена вечерня с Молебен канон на св. Богородица. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим чинопоследованието бе предстоявано от протосингела на Софийска митрополия - ставроф. ик. Ангел Ангелов. С него съслужиха свещеници от София и Ихтиманска духовна околия.

Голяма радост бе за местните вярващи да присъстват на празничното вечерно последование в чест на св. Богородица. При звученето на тържествения камбанен звън те, с цветя в ръка, бързаха към храма, за да не пропуснат началото на богослужбата. За тези, които не бяха разбрали за службата, думите: „Ще има вечерня за св. Богородица“ бяха достатъчни, за да се подготвят и отправят по най-бързия начин към храма.

Както всяка вечер през време на Богородичния пост, съборното богослужение бе тържествено, вдъхновяващо и емоционално. Богомолците изпълнили храма молитвено участваха в последованието и се наслаждаваха на църковните песнопения във възхвала на Божията Майка. Сред богомолците бе кметът на гр. Ихтиман – г-жа Маргарита Петкова, както и специално дошлите за службата християни от гр. Костенец и Момин проход.

В края на чинопоследованието ставроф. ик. Ангел Ангелов произнесе емоционално слово за Закрилницата на човешкия род, чрез която дойде спасението на човека - св. Богородица. “Колкото повече молитви изричате към св. Богородица и светиите, толкова повече ще разтваряте сърцето си и ще го пълните с вяра. А с вяра, според думите на апостола, ще угодим на Бога“ - каза в словото си отец Ангел.

Като домакин, предстоятелят на храма и архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия иконом Йосиф Серев благодари от името на енорията и гостите от духовната околия на духовенството и певците от епархийския център за благолепната служба и пожела по-често да се събираме за общо богослужение.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В очакване на софийското духовенствоПосрещане на софийското духовенствоХрамовата иконаМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманПевцитеСтавр. ик. Ангел АнгеловИк. Йосиф СеревМолебен канон  на св. Богородица в гр. ИхтиманХрам „Успение Богородично“, гр. ИхтиманХрам „Успение Богородично“, гр. ИхтиманХрам „Успение Богородично“, гр. ИхтиманАрхиерейското наместничество в гр. Ихтиман
« предишна новинаследваща новина »