ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успение Богородично - празник на град Несебър

15 август 2011 20:05, Българска Патриаршия
Храм "Успение Богородично" - Несебър

Големият Богородичен празник Успение на Пресвета Богородица, или Голяма Богородица – 15 август, е официалният празник на град Несебър. Неговото начало датира отпреди 140 години, когато новопостроеният централен храм на стария град се посвещава на събитието Успение на Пресвета Богородица. Оттогава и градът е под особената закрила на Майката на християнския род.

Централната светиня на храм „Успение Богородично” е чудотворната икона от византийско време (X-XI в.) „Пресвета Богородица”, известна като "Черната Богородица" поради тъмните цветове на рисунъка. Изумителен е не само изключително прецизният византийски рисунък на иконата, но и живият й поглед и приликата на изражението на Пресветата Майка с всички по-известни и доближаващи се до реалния й вид нейни изображения. През м. май т.г. иконата бе на тържествено гостуване в Гърция, в града на гръцките изселници от тук – Неа Месемврия край Солун.

За усилване радостта на предстоящия празник на 14 август към 16 ч. в храма бяха посрещнати скъпи светини от Доростолка епархия – големи частици от светите мощи на светиите св. Киприан и Юстина, св. Марина, св. Пантелеймон, св. Георги Победоносец, св. ап. Варнава, св. Харалампий, св. Йоан Златоуст, св. Христина, св. преп. Теодосий Велики. Светите мощи са придружавани от монах Емилиан. Те са поставени в мощехранителници, зографисани за целта от силистренски иконописец. А само преди година (м. юни 2010 г.) тук бяха донесени първите свети мощи за град Несебър – на св. Власий, които сега заедно с тези на св. Папила, св. Андроник, св. ап. Карп, св. Варвара и св. Макарий са положени в обща стъклена мощехранителница. Така Пресвета Богородица устрои чрез доблестното съработничество на храмовото духовенство да подготви Божия дом за вкусване на можещите и чувстващите изобилието от дарове на Духа на празнична „благодат въз благодат”.

В самото навечерие на храмовия празник Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, придружаван от храмовото и епархийско духовенство – архим. Калист - протосингел на Сливенска св. митрополия, ставроф. ик. д-р Захарий Дечев - ректор на Софийската семинария, ик. Петър Косев - храмов председател, о. Димитър Димитров - храмов ефимерий, о. Петър от Поморие, протодякон Любомир Братоев, дякон Александър - отслужиха при плащаницата на Пресвета Богородица Надгробен плач на Пресвета Богородица. След което с чудотворната икона бе извършено тържествено литийно шествие. То премина през целия „град на църквите” по пътя, наречен „духовен път”, който свързва всички 11 църкви на града и е маркиран наскоро с бели хартиени птици.

В празничния ден стотици местни жители и гости на града се стекоха към храма, за да се благословят и въздигнат съборен глас на молитва към Пресвета Богородица. Светата Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий в съслужение с архим. Калист, храмовото и епархийско духовенство и дякони. Певческото приношение от клироса бе изпълнявано от семинаристи на Софийската духовна семинария, водени от Тодор Костов.

През цялото време на службата не спря потокът от вярващи, желаещи да се поклонят пред образа на Владетелката на живота и светите мощи. Монах Емилиан както през цялата вечер, така и през целия ден помазваше богомолците с елей от мощите.

За участие в тайнството Евхаристия пристъпиха множество миряни – малки и големи, домакини и гости, българи и руснаци, и гърци… - цял събор от единение на всемирното Православие.

„Ние имаме една велика духовна опора – това е Пресвета Богородица. Малко или много, ние живеем в долината на плача, на изпитанията, на проблемите, на болестите, неразбирателството, скръбта. Ако нямаме утехата Божия, закрилата на Пресвета Богородица, този живот би бил много мъчен и непреодолимо сложен. Ето защо нашата радост днес е голяма, защото ние имаме на кого да се надяваме. Тя е нашата надежда, надежда на обезнадеждените. Който не почита Пресвета Богородица, той не може да бъде истински православен християнин. … Знаем колко много нейни икони са чудотворни, за да бъдем вярващите християни подкрепени, подпомогнати, улеснени, ощастливени в този наш нелек живот. Тези, които я почитат, всъщност привличат нейната закрила, привличат нейната помощ. Нейните молитви са много силни, защото тя е най-близо до Божия престол, най-близко са до Божията милост. А днес има много изкушения и много противоборства, особено срещу православната вяра. Блажени са всички, които пазят православната вяра, които почитат Православната църква. Има много религиозни общности, но една само е вярата – а това е православната, която ще оцелее и ще спасява през всички векове... ”, каза митрополит Йоаникий.

Накрая, раздавайки нафора, владиката каза утешителна дума на всеки от голямото множество. Проповедта бе чута, всички почувстваха единяващата сила на молитвеното слово и пастирската обгриженост. Не остана сякаш и помен от началното хаотично суетене и бъбреж, защото останаха пастирът и умирените овчици от стадото. „Защото Бог не е Бог на хаос и сплетни, а на ред и хармония” (Св. Йоан Златоуст).

Текст и снимки: Анула Христова

 

 

Снимки

Голяма Богородица - празник на НесебърГоляма Богородица - празник на НесебърВ притвора на храмаНачало на празничната св. ЛитургияНачало на празничната св. ЛитургияНа певницатаПразничната св. Литургия в НесебърСв. мощи от Доростолска епархияПомазание с елейВ храмаПред чудотворната иконаПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПред светите мощи и чудотворната иконаПред светите мощи и чудотворната иконаПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПред светите мощи и чудотворната иконаПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърПричастяванеПричастяванеПричастнициПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърВ двора на храмаВ двора на храмаПразничната св. Литургия в НесебърПразничната св. Литургия в НесебърСловото на архипастиряСловото на архипастиряСловото на архипастиряСловото на архипастиряСливенският архиерей раздава нафоратаЦърковни настоятелкиПриношенияОтец Петър освещава приношенията за празникаАрхиерейско благословениеАрхиерейско благословениеПо "Духовния път на Несебър"Днес Несебър празнува
« предишна новинаследваща новина »