ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Майката Божия в Ловчанска епархия

15 август 2011 20:40, Ловчанска митрополия
Празникът на Майката Божия в Ловчанска епархия

Празникът на Майката Божия – с особен духовен трепет, с постническо усърдие и молитвено съзнание вярващият християнин се подготвя за голямото църковно събитие. По-чтимата от херувимите и несравнено по-славната от серафимите Богородица е във всички християнски сърца още от апостолско време. Защо толкова обичаме светата Богородителка? Защото тя непрестанно стои пред Божия престол и със сълзи на очи се застъпва за всички ни, молейки своя Божествен Син и наш Бог Иисус Христос да помилва разядените ни от греха души, да усили вярата ни, да ни спаси от примките на лукавия. В историята на Христовата Църква неизброими са примерите за майчинската грижа на св. Богородица към своите чада, а колко ли са неизвестните нам застъпничества, с които Божията Майка е спасявала и спасява страдащите...!

С дух на празнична радост Ловчанският митрополит Гавриил пристигна в Етрополския манастир „Света Троица” Варовитец на 14 август – неделя, където отслужи св. Литургия в съслужение със свещеноик. Огнян Георгиев – председател на храм „Св. архангел Михаил” в гр. Етрополе, свещеноик. Кънчо Кабадийски – председател на катедралния храм „Света Троица” в гр. Ловеч, и прот. Емил Якимов – игумен на манастира.

Светата служба бе огласена от хора на катедралния храм в Ловеч, който е на творчески лагер в манастира.

Литургийното чувство продължи и след богослужението. Разположен в изключително живописна част на Стара планина, Етрополският манастир създава като че ли неземна атмосфера, която подхранва всички мисли и емоции събудени от Литургията.

Специалното чувство се поддържа и от това, че манастирският храм наскоро бе напълно обновен с изключително красиви стенописи, иконостас и променена вътрешна уредба. Красотата на Божия дом се предава и на нашите души, и те се усмихват от това неземно докосване.

На следващата сутрин владиката отпътува към гр. Ботевград за празника на Майката Божия. С тържествен камбанен звън в светлата празнична утрин Негово Високопреосвещенство бе посрещнат в новия храм на града – „Успение Богородично”.

И тук радостта бе много голяма. И въпреки работния ден, Пресвета Богородица изпълни църквата с вярващи. След св. Литургия владиката припомни колко е важно да не скъпим почитта си към светата Богородителка. Той каза, че има много хора по света, които наричат себе си „християни”, но които не почитат нито св. Богородица, нито светиите. Те не признават чудесата, извършени от нея и с това си отношение те се отдалечават от Бога и богооткровената истина, която се изразява и в чудесата.

По-късно Ловчанският митрополит освети общоградски корбан, посветен на св. Богородица, в Ботевградския балкан.

Пресветая Богородице, ти, от която изпитваме насладата на райската радост, спаси нас, грешните!

 

 

Снимки

Празникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархияПразникът на Майката Божия в Ловчанска епархия
« предишна новинаследваща новина »