ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклонение в Супрасълския манастир

16 август 2011 09:28, Пловдивска митрополия
Поклонение в Супрасълския манастир

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, придружаван от архимандрит Арсений и свещеноиконом Добромир Костов, гостува от 9 до 12 август на Полската православна църква по покана на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Белосток и Гданск Яков. Поклонническото пътуване бе осъществено с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и по решение на Светия Синод на БПЦ.

Българската делегация взе участие в тържествата по повод празника на Супрасълския Благовещенски манастир, където се намира и чудотворната икона на света Богородица Супрасълска.

В навечерието на празника в манастира пристигна Негово Блаженство митрополитът на Варшава и цяла Полша Сава, който възглави празничното всенощно бдение и светата Литургия по случай честването на чудотворната света икона. В съслужение с Негово Блаженство бяха Пловдивският митрополит Николай, архиепископ Яков, Супрасълският епископ Григорий, който беше представител на Полската православна църква на тържествата в гр. Батак по случай прославлението на Баташките мъченици, архиепископ Авел, епископ Паисий и епископ Георги от Полската православна църква.

Супрасълският манастир е известен и у нас с прочутия Супрасълски сборник, който е старобългарски кирилски ръкопис от средата на Х век. По съдържание е миней, съдържащ слова и жития за месец март. Открит е през 1823 г. от проф. Михаил Бобровски. Ръкописът е разделен на три части и се съхранява в библиотеките на Любляна, Варшава и Санкт Петербург.

По време на гостуването си на Полската православна църква митрополит Николай и спътниците му посетиха една от най-големите епархии на Полската църква, поверена на архиепископ Яков, а именно Белостокска и Гданска, няколко девически манастира и катедралния храм на епархията, в който се намират мощите на свети мъченик младенец Гавриил, пострадал мъченически за Христа на тригодишна възраст.

Незабравим ще остане споменът от посещението в Полша и съприкосновението с една от сестрите православни църкви, а именно Полската, която, макар и в католическа държава, успява да съхрани светото Православие чисто и неопетнено от примесите и влиянието на съвременния католицизъм в условията на всеобщо отстъпление от православната Христова вяра.

 

 

Снимки

Поклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастирПоклонение в Супрасълския манастир
« предишна новинаследваща новина »