ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня и Опело Богородично в Троянската света обител

16 август 2011 18:31, Троянски манастир
Празнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обител

По стародавна традиция в Троянската света обител в навечерието на великия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, храмов празник на светата обител, се извършва чинът „Oпело Богородично”. В него освен манастирското братство, понастоящем пребиваващо в светата обител, участие взимат и братя, изпълняващи послушания извън него. Всяка година скъп гост е и най-старшият брат на светата обител - Негово Светейшество Българският патриарх Максим, а заедно с него и високопреосвещеният Русенски митрополит Неофит - също брат на манастира. В радостта на манастирското братство влязоха също и преосвещените епископи - Стобийски Наум - главен секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан - викарий на Светейшия патриарх и Софийски митрополит, а също и високопреподобният архимандрит Дионисий - началник на синодалния Богослужебен отдел, заедно със свещеници и дякони от страната.

Преди началото на Деветия час, в притвора на храма бяха тържествено посрещнати както от манастирското братство, така и от многоброен богомолен народ, първо Светейшият патриарх Максим, а след него и високопреосвещеният Русенски митрополит Неофит, който оглави вечернята.

На „Славата” на стиховните стихири светата плащаница беше изнесена от светия олтар от манастирското братство и беше положена в средата на храма, под големия полилей. След „Нине отпущаеши” и преди „Светий Боже...” започна и самото Опело, което беше изпято от Русенския митрополит Неофит, игумена на светата обител еп. Григорий, епископите Наум и Йоан, манастирското братство и гостуващите свещеници. Накрая вдъхновено слово произнесе митрополит Неофит, а богомолният народ беше поздравен и от предстоятеля на родната ни Църква - Негово Светейшество патриарх Максим.

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев) и г-н Милен Бакалов

 

 

Снимки

Празнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обителПразнична вечерня и опело Богородично в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »