ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панигир в Троянската света обител

16 август 2011 18:38, Троянски манастир
Панигир в Троянската света обител

В деня, в който светата Църква отбелязва блаженото Успение на Пресвета Богородица, в Троянската света обител утринното богослужение започна в 6 ч. с празнична полунощница, по време на която бе изнесената Богородичната плащаница и с лития бе обиколен храмът. При влизането обратно през западната врата бе отслужено петохлебие. Светата богослужба бе оглавена от игумена на манастира - преосвещения Браницки епископ Григорий, в съслужение с манастирското братство и духовници от страната. Двата канона на утренята бяха прочетени от Русенския митрополит Неофит и Знеполския епископ Йоан, викарий на Светейшия патриарх. За реда по време на полунощницата и утренята и точното съблюдаване на манастирския типик се погрижи всепреподобният йеромонах Йосиф (Михайлов), постриженик на светата обител, понастоящем служещ в Русенска епархия.

В 8,30 ч. камбанният звън оповести на богомолците за пристигането на кириарха на Българската православна църква - Негово Светейшество патриарх Максим, който след като взе време с гостите духовници, оглави светата Литургия.

Накрая кратко поучително слово произнесе Светейшият патриарх, след което светата икона беше свалена от проскинитария и сложена на носилка. Поета от богомолци, тя се отправи към могилата с параклиса, където е станало първото чудо, с което се прославя светата икона. Тържественото литийно шествие бе оглавено от игумена, придружен от преосвещените епископи - Наум Стобийски и Йоан Знеполски. На могилата бе извършен водосвет и поръсени присъстващите богомолци с осветената вода.

Царице моя преблагая, надеждо моя Богородице,

приятелище сирых и странных предстательнице,

скорбящих радосте, обидимым покровительнице!

Зриши мою беду, зриши мою скорбь,

помози мя яко немощну, окорми мя яко странна.

Обиду мою веси, разреши ту, яко волиши:

яко не имам иныя помощи разве Тебе,

ни иныя предстательницы,

ни благия утешительницы, токмо Тебе, о Богомати,

яко да сохраниши мя и покрыеши во веки веков. Аминь.

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев), г-н Милен Бакалов

 

 

Снимки

Панигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обителПанигир в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »