ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В митрополитската катедрала "Св. Неделя" бе извършено опелото на ставроф. ик. Костадин Янчин

17 август 2011 14:00, Софийска митрополия
Опело на отец Костадин Янчин

На 16 август в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужено опелото на дългогодишния свещенослужител на Софийска епархия - ставроф. ик. Костадин Янчин. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим то бе извършено от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение взеха участие цялото храмово духовенство на катедралния храм, множество предстоятели на столични храмове и свещенослужители от цяла България. Християни от различни енории и градове дойдоха да почетат образцовия свещеник и да го изпратят в последната му земна пътека.

Изпълнили храма - събратя, роднини, близки, приятели, духовни чеда на новопреставилия се духовник, със запалени свещи в ръка всички вместо поздрав мълвяха: „Бог да прости отец Костадин!“

След като отслужи чина на свещеническото опело, еп. Йоан се обърна с прочувствено слово за живота и служението на новопреставилия се ставрофорен иконом Костадин Янчин. (Цялото слово може да чуете в края на новината.)

В скръбната вест, написана от неговите събратя от столичната катедрала "Св. Неделя", четем: „След тежко заболяване на 12. 08. 2011 г. се престави пред Господа възлюбеният ни събрат ставроф. ик. Костадин Янчин. Като дългогодишен свещенослужител ставроф. ик. Костадин Янчин служеше ревностно на Бога, Църквата и пасомите, огласяше храма с прекрасния си теноров глас, изпълваше сърцата на вярващите с вдъхновените си проповеди, а с добрите си дела служеше за пример и подражание, като се вдъхновяваше от думите на св. ап. Павел: „Прочее, бъдете ми подражатели, както съм и аз на Христа“. С нас, събратята ни и с православното изпълнение се ръководеше от нашия Пастиреначалник Господ Иисус Христос: „Нова заповед ви давам, да любите един другиго, както и Аз ви възлюбих“, с което достойно изпълни своя пастирски, семеен и църковен дълг към светата ни Православна църква!“

Бог да прости всички волни и неволни съгрешения на новопреставилия се ставроф. ик. Костадин Янчин и да го всели в селенията на праведните!

+++

Новопреставилият се духовник е роден на 1 юни 1948 г. в с. Пирин, Благоевградско. Началното и основното си образование придобива в родното си село. През 1968 г. завършва петгодишния курс на обучение в Духовната семинария, гара Черепиш, след което през през 1972 г. придобива висшето си богословско образование в Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. През 1975 -1979г. е началник на административна служба при Софийската св. митрополия.

На 27 декември, 1978 г. е възведен в дяконски чин в столичния храм „Св. София“ от Знеполския еп. Дометиан, викарий на Софийския митрополит, и е назначен за дякон по църковната администрация в Софийската св. митрополия. На 26 юни 1980 г. приема свещенически сан в Рилската св. обител от Негово Преосвещенство Драговитийския еп. Йоан и става енорийски свещеник при столичния храм „Св. София“. През периода /1983-1986/ е и архиерейски наместник в гр. Трън.

От 1 февруари 1985 г. е енорийски свещеник в катедралния храм „Св. Неделя“, а от 1992 до 2002 г. е и предстоятел на храма. От 2002 г. е на енорийско служение в храм „Св. Неделя“, където според силите си продължаваше да служи на Бога и хората до смъртта си.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Опело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинЗнеполски еп. Йоан Опело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинОпело на отец Костадин ЯнчинЕдна от последните снимки на отец Костадин в канцеларията на храма Ставр. ик. Костадин Янчин

Файлове

« предишна новинаследваща новина »