ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на Светото Успение на Пресветата Богородица в гр. Търговище

17 август 2011 11:21, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Успение на Пресветата Богородица в гр. Търговище

Няма в света личност по-скъпа, по-мила, по-любима от майката. Няма по-сладка дума от думичката „мама”. Това е първата думичка, която сме научили и произнесли и която произнасят нашите деца. Тя е първият образ, който сме видели. Този образ остава винаги незабравим. Той ни съпътства през целия живот.

Ние, християните, имаме една обща небесна майка – Пресвета Богородица, майката на нашия Спасител. За Богоматер са изпети най-тържествените, хвалебни и благодарствени песни. Към нея са отправени най-топлите сърдечни моления.

След света Литургия, в проповедта си в храм „Свети Йоан Рилски", гр. Търговище, ставрофорен иконом Славчо Проданов каза: „Днес родната ни Църква чества тържествено Успението на Пресветата Богородица. И чудно – вместо да ни приканва да скърбим и ридаем, тя ни зове да пеем и тържествуваме. Някои ще се зачудят, може ли тържествено да се чества смъртта. Затова трябва да вникнем в смисъла на живота, живота според учението на Господа нашего Иисуса Христа. За всички нас предстои успение. Чрез смъртта и нам ще се отвори вратата на вечния живот. Но трябва да бъдем подготвени за него. Мисълта за смъртта ще ни помогне да бъдем по-справедливи, по-миролюбиви, по-милосърдни, по-добродетелни и по-добри подвижници на вяра и благочестие. И нека всички ние, сега, да застанем пред царственото величие на светата Богородица, за да почувстваме онази вечна сила, която е сплотявала милионите през вековете в една надежда, в една вяра и в една любов”.

А в храм „Свето Успение Пресветия Богородици” е и двоен празник. След светата Литургия отслужена от председателя на храма протойерей Димитър Байков в съслужение с йерей Бисер Христов, отчетоха корбан за здраве.

Ние не можем да изкажем всички хваления към Богородица. Нека й поднесем в смирение и покаяние себе си и всесърдечно да й се помолим – „Пресвета Богородице, бъди защитница на слабите, утеха на скърбящите, изцеление на болните, надежда на безнадеждните.”

Текст: презв. Валентина Проданова
Снимки: Ивайло Иванов

 

 

Снимки

Успение на Пресветата Богородица в гр. ТърговищеУспение на Пресветата Богородица в гр. ТърговищеУспение на Пресветата Богородица в гр. ТърговищеУспение на Пресветата Богородица в гр. ТърговищеУспение на Пресветата Богородица в гр. ТърговищеУспение на Пресветата Богородица в гр. ТърговищеУспение на Пресветата Богородица в гр. ТърговищеУспение на Пресветата Богородица в гр. ТърговищеУспение на Пресветата Богородица в гр. ТърговищеУспение на Пресветата Богородица в гр. Търговище
« предишна новинаследваща новина »