ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варна чества своя празник - Св. Успение Богородично

17 август 2011 14:49, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празника на Варна

На 15 август 2011 г. – понеделник, варненци отпразнуваха с традиционните за случая тържества големия православен християнски празник Успение Богородично. По решение на Варненския Общински съвет от 1993 г., този ден е определен и за празник на града. Освен това за пета поредна година с решение на Министерски съвет той беше обявен за официален празник - почивен ден за всички жители на Община Варна.

По традиция, с участието си уважиха празника и много официални лица. На богослужението във варненската катедрала присъстваха кметът на града Кирил Йорданов, областният управител на Варна Данчо Симеонов, представители на местната власт и др.

Непосредствено след светата Литургия пред катедралния храм-паметник „Св. Успение Богородично” под звуците на националния химн бяха тържествено издигнати българският трибагреник, флагът на град Варна и европейското знаме.

Кметът на гр. Варна г-н Кирил Йорданов и премиерът на Република България г-н Бойко Борисов наградиха с грамоти и пожарникарите участвали в гасенето на складова площ в Западната промишлена зона-Варна.

Празникът продължи с литийно шествие около площад „Св. св. Кирил и Методий” с иконата на св. Богородица. В него се включиха премиерът г-н Бойко Борисов, министърът на отбраната г-н Аню Ангелов, и министърът на външните работи г-н Николай Младенов, г-н Павел Димитров – депутат от ПП ГЕРБ Варна. Шествието беше предвождано от представителния духов оркестър на Военноморските сили, а иконата беше носена от четирима матроси.

Материал на БНТ: http://bnt.bg/bg/news/view/58538/praznik_na_varna

Материал на БТВ: http://www.btv.bg/videos/novini/video/1446688192-Praznikat_na_Varna.html

 

 

« предишна новинаследваща новина »