ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свето-Йоановата духовна школа почете тържествено летния празник на своя небесен покровител

18 август 2011 16:08, СДС
Иконостасната икона на св. Йоан Рилски

На 18 август 946 г. далеч от всяка суетна слава предава душата си мирно на Господа този, който се потрудил повече от всички за своя род и вяра, всебългарският светец и патрон на целия български вярващ народ - св. Йоан Рилски Чудотворец. Основател на българското монашество, нему неслучайно е поверено обгрижването и защитата на тези Христови отроци, на които предстои да са солта на земята – верните пастири и служители на Църквата Христова.

За празничните богослужения в памет на събитието специален гост на Софийската духовна школа „Св. Йоан Рилски” бе архимандрит Калист, протосингел на Сливенска света митрополия.

В навечерието на празника в семинарския храм бе отслужена празнична вечерня с петохлебие. В съслужение с високопреподобния архимандрит Калист бяха отец-ректорът ставроф. ик. д-р Захарий Дечев и храмовите ефимерии – свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков.

За песенното приношение към вечерната богослужба допринесе от клироса г-н Любомир Игнатов, към който се присъедини и г-н Калин Кирилов – и двамата преподаватели съответно по църковно пеене и музика в свето-Йоановата школа. Иподякони, въпреки дългата лятна ваканция, както всяка година бяха семинаристи от София.

Днес, в самия празничен ден, семинарските свещенослужители во главе с високопреподобния гост архимандрит Калист отслужиха и тържествената света Литургия за празника.

Накрая за благослов и телесна сърадост бе раздаден и празничен корбан на всички присъстващи.

Текст: Анула Христова
Снимки: СДС "Св. Йоан Рилски"; Весела Игнатова

 

 

Снимки

Начало на празничната вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерняЧетене на псаломаЧетене на псаломаЧетене на ПаримийникаНа клиросаПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеИподяконПетохлебиеПетохлебиеПразнична вечерняПетохлебиеПетохлебиеПетохлебиеРаздаване на петохлебиеИконостасната икона на св. Йоан РилскиНачало на празничната св. ЛитургияНачало на празничната св. ЛитургияНачало на празничната св. ЛитургияНачало на празничната св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияЧетене на ЕвангелиетоЧетене на ЕвангелиетоПрикадяване на светия ОлтарЕпикалезаВидимо служение на светото ТайнствоВидимо служение на светото ТайнствоВливане в светия ПотирПриемане на светите ДаровеНа многая летаКорбан за благословение
« предишна новинаследваща новина »