ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Успението на Рилския светец

19 август 2011 01:05, Рилска света обител
Успението на Рилския светец

Тази година в Рилската света обител по подобаващ начин бе отбелязана 1065-годишнината от Успението на всебългарския покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Само няколко дни след Успението на Пресветата Дева, Православната ни Църква празнува и преставлението на духовния колос, син на Христовата любов и образ на Христовата утеха, укротител на Рилската пустиня - свети Йоан.

Любовта на православните ни сънародници към него събра в светата обител поклонници от цялата страна и чужбина, пропътували много километри, за да се поклонят пред нетленните му мощи и изпросят молитвеното му застъпничество пред Твореца. Килиите за гости бяха ангажирани до последното място.

По традиция бдението в навечерието на празника започна в 20 ч. и бе предстоявано от игумена на обителта - Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий. Във вечерното богослужение се включиха и свещениците, които бяха дошли за празника, някои от които от години организират и поклонническа група от представляваната от тях енория.

По време на четенето на каноните игуменът на манастира помаза с елей от кандилото на Преподобния всички присъстващи. Бдението продължи почти до 1 ч. след полунощ. Въпреки продължителното богослужение часовете преминаваха неусетно, благодарение на всеотдайното служение на псалтите, които и тази година се събраха от различни градове на България в светата обител, за да съучастват в празника на манастира и изкусно да изпълнят пространните уроци, писани от византийските майстори и музикоучители специално за празничните манастирски последования.

В 9 ч. сутринта в храма тържествено бе посрещнат епископ Евлогий, който предстоя и по време на светата Литургия. В проповедта си пред изпълнилото храма множество епископът припомни деня на славното Йоаново успение, като каза, че именно от този ден нашият народ получил своя небесен покровител и застъпник пред Бога, който вече 1065 г. го ръководи невидимо и го напътства от небето, като му дава възможност по най-различни начини да се усъвършенства и търси своя път към Бога. В храма присъстваха духовници и поклонници от Митрополията на гр. Сидерокастро в Гърция.

Благодарение на слънчевото време потокът от миряни в светата обител не секна през целия ден. Като благодарим на Бога за духовната радост, която дълго ще гори в душите на всички съучаствали в духовното тържество на светата обител, молим свети Йоан: Отче Йоане, закриляй своята обител и страна от всяко зло и ни дарувай братска обич, за да познаем Бога в Неговите благодеяния към нас!

 

 

Снимки

Успението на Рилския светецУспението на Рилския светецУспението на Рилския светецУспението на Рилския светецУспението на Рилския светецУспението на Рилския светецУспението на Рилския светецУспението на Рилския светецУспението на Рилския светецУспението на Рилския светецУспението на Рилския светец
« предишна новинаследваща новина »