ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в Паничище - най-широките врати към сърцето на Рила планина

19 август 2011 15:02, Софийска митрополия
Храм „ Успение на св. Йоан Рилски“, Паничище

В полите на Рила планина, разположено сред красиви и стари иглолистни гори се намира курортното селище Паничище, край което се намира и най-ниското ледниково езеро в Рила - Сухото езеро. Районът, застроен с много почивни бази, хижи и хотели се счита, че е една от най-широко отворените врати към сърцето на Рила планина. В изграденото селище е създаден Посетителски център "Паничище" към Национален парк "Рила", който има за цел да показва богатството от растителни и животински видове в Рила, да осъществява определени образователни и възпитателни програми и задачи, свързани с опазването на природната среда и така да се подпомогнат туристите, за които селището се явява начална точка към редица хижи, включително и Рилските езера.

По инициативата на малцината постоянно пребиваващи в рилската местност, през 2006 г. е построен и осветен православен храм, посветен на Успението на Покровителя на българския род и игумен на Рилската пустиня - преподобния чудотворец св. Йоан Рилски.

За пета поредна година прекрасният храм, изграден с даренията на местни фирми и жители, отпразнува своя храмов празник. С благословението на Българския патриарх, тържествената св. Литургия бе оглавена от протосингела на Софийска св. митрополия – ставроф. ик. Ангел Ангелов. С него съслужиха архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия протоиерей Георги Паликарски, духовници от София и от Дупнишка духовна околия. За молитвеното настроение на вярващите и велелепната богослужба допринесоха певците от София - г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източноцърковно пение и Типик в Софийската семинария и г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия.

В края на литургията отец Ангел се обърна към присъстващите, изпълнили храма, с топло, пастирско слово, в което изрази своята радост и гордост, че сме потомци на Рилския светец.

В него той каза: „Днес честваме най-българския ни светец. Чудното светило, което Бог постави в нашата земя. В древност, когато нашите управници са искали да покажат своята връзка с Бога са слагали винаги името на св. Йоан Рилски и са показвали какво трябва да съхраняваме и изповядваме пред Бога…Тази планина е винаги била планината на св. Йоан. Ние сме длъжни да засвидетелстваме постоянно нашето присъствие и да покажем почит към светеца, защото в дебрите на тази планина е и неговата обител, неговите св. мощи, които не престават да правят и до днес чудеса. Той е искал безшумно да прекара живота си в молитва към Бога, не искайки нищо за себе си, но Бог го е открил, за да струи от него мъдрост и да учи на търпение и смирение... Нека в този ден, всеки един от нас получи онова, което е нужно за нашето спасение“.

След светата Литургия, по установена вече традиция, се извърши лития около храма, която завърши с отслужването на празничен водосвет. Поръсени със светена вода, облагодатени с молитва, вярващите след духовната храна се насладиха и на благословено ястие, подготвено от църковното настоятелство.

Свещеник Георги Марков от Сапарева баня, който обгрижва храма, с радост отбелязва колко много е посещавана църквата от преминаващите туристи. Особено много са те през почивните дни /близо 1500 на ден/. „Много рядко някой да не дойде в храма, или на отиване или на връщане се отбива - казва отецът, имаме и венчания и кръщения, персоналът от туристическите бази се интересува кога организираме празник и не пропуска да дойде на служба.“ Отецът и неговата презвитера, която се грижи редом с него за храма, се надяват в скоро време да започнат да се изографисват и стените в храма, за да стане той още по-благолепен. Вече имат и дарено от община Сапарева баня едно бунгало в близост до храма, където ще могат да отсядат гости на църквата. На въпроса ми как се живее в планината, отецът развълнуван ми отговори: „Благодатно!“ и ми разказа как преди повече от пет години, когато бил още цивилен и присъствал на първата копка на храма, трябвало да изсипе светената вода от направения водосвет. Запитал присъстващите свещеници къде да направи това и те му отговорили да я изсипе върху току-що положения в земята кръст. Когато разливал светената вода върху първата копка на бъдещата църква, той се помолил на св. Йоан тук да остане и да му служи. И молбата му се изпълнила! Веднага след освещаването на храма, придобил свещенически сан, бил поставен за председател на църковното настоятелство на храма. „Много съм щастлив и доволен, че съм тук, под покрова на св. Йоан!" - каза искрено отец Георги и се надява всеки човек да намери своето място и да изпита радостта от своето служение. А всички идващи в храма той наставлява да се помолят на св. Йоан и че той ще чуе молбите им и, ако е угодно на Бога, ще ги изпълни.

Преподобни отче Йоане, моли се за всички нас!

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

В очакване на гостите Пристигане на гостите Посрещане на гостите Храм „ Успение на св. Йоан Рилски“, ПаничищеХрамовата иконаМалък входПевцитеХрамов празник в ПаничищеХрамов празник в ПаничищеСвещеник Любомир СтояновСвещеник Георги от гр. Кресна чете апостолското четиво Ставр. ик. Ангел АнгеловЧетене на св.ЕвангелиеХрамов празник в ПаничищеХрамов празник в ПаничищеХрамов празник в ПаничищеВ храмаПевцитеХрамов празник в ПаничищеХрамов празник в ПаничищеСтавр. ик. Ангел АнгеловСвещеник Георги от ПаничищеВ храмаПразнична литияПразнична литияПразнична литияПразнична литияХрамов празник в ПаничищеОтец Вергил от Сапарева баняХрамов празник в ПаничищеХрамов празник в ПаничищеХрамов празник в ПаничищеХрамов празник в ПаничищеХрамов празник в ПаничищеХрамов празник в ПаничищеПразничен водосветПразничен водосвет Храмов празник в ПаничищеПразничен водосветПразничен водосветХрам „ Успение на св. Йоан Рилски“, ПаничищеХрам „ Успение на св. Йоан Рилски“, ПаничищеХрам „ Успение на св. Йоан Рилски“, ПаничищеХрам „ Успение на св. Йоан Рилски“, ПаничищеПрезвитератаВ двораПред храма Приготвяне на благословеното ястие
« предишна новинаследваща новина »