ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова книга на Синодално издателство

23 август 2011 17:57, Българска Патриаршия
Пътеуказател

Излезе от печат едно издание на Синодално издателство под название “Опознавателен поклоннически пътеуказател към духовните светилища в Софийското светогорие”. Този сборник, в който са събрани кратки сведения за местоположението, историята и съвременното състояние на храмовете и манастирите около столицата София, е „пътеуказател” както към тези крепителници на духа, така и към изконната вяра, която се надяваме всеки да открие в себе си, поемайки по пътя на поклонничеството. В сборника намериха място стари, повече или по-малко съхранени православни оброчища, параклиси, храмове и манастири и новоизградени такива.

Съставители на книгата са Желязко Тодоров и Зорница Костадинова. Те си поставят за цел да спомогнат чрез този „Пътеуказател” за по-близкото опознаване на православните светини край София, да станат те по-известни, популярни, посещавани и по-близки до сърцето ни. Съставителите не претендират за изчерпателност на текста, а по-скоро се надяват той да подтикне по-знаещи и можещи да дадат своя принос за изучаването на богатото духовно наследство на манастирите и църквите и да го направят достояние за всеки, който проявява интерес към него.

В книгата, към всеки отделен храм или манастир са дадени и кратки сведения за светеца или събитието, на което е посветен, както и кога е храмовият празник.

Книгата е богато илюстрирана с цветни фотографии, които са дело на Стефка Борисова, Стоян Павлов и Ж. Тодоров.

Книгата се разпространява в Синодално издателство (София, ул. "Оборище" - 4, тел. 02/9803016) и по канаскиите в Софийските храмове.

Текст: Александра Карамихалева, редактор в Синодално издателство

 

 

« предишна новинаследваща новина »