ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В чест на нашия отец св. Йоан Рилски Чудотворец (2-ри фоторепортаж от празника в СДС "Св. Йоан Рилски")

19 август 2011 23:53, Българска Патриаршия
Св. Йоан Рилски

Каквото и да се напише за св. Йоан Рилски, винаги е недостатъчно така, както недостатъчна е човешката способност да проникне и всеобхватно да опише действието на Божията благодат. Всеки православен човек в България долавя, че примерът на Рилския светец в подвизаването и служението на Господа, надвишава словоизразимото.

Затова пък богослужението в чест на неговото свято успение възпълва индивидуалната ни немощ и осъществява така желаното от всички ни мистично прославяне на всебългарския закрилник! Личното и общото моление пред св. мощи на нашия сродник по произход и вяра ни доближава до него и ни съгрява с дръзновена надежда в неговото застъпничество пред Св. Троица!

Тази духовна радост през последните дни се разля по цяла България. По същото време, през което в Рилския манастир, Паничище (също в Рила планина) и всички епархии на Българската православна църква в и извън родината протичаше тържествената св. Литургия в чест на св. Йоан, в Софийската духовна семинария много софиянци и гости също се бяха събрали за съвместна молитва към този, който най-първо от всичко е възжелал да благоугоди на Бога.

Копнеейки всички заедно да останем по-дълго в благодатта на празника, ви предлагаме втори фоторепортаж от духовното тържество в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, по време на което затрогващо впечатление остави благоговейното съслужение на високопреподобния протосингел на Сливенска св. митрополия архим. Калист с о. ректора ставроф. ик. Захарий Дечев и ефимериите о. Божидар и о. Константин. Вдъхновена бе и проповедта на току-що завършилия семинарията (и вече студент по право) Светослав Цеков, в която той добре подчерта защо св. Йоан Рилски е толкова почитан от нашия народ и от всички православни християни – защото е достигнал чрез подвига на богоуподобяването единственото нормално състояние на човека – светостта, която ни доближава до Господа чрез усъвършенстването в добродетелта, съединява ни с Този, Който е всесвят. Не избледняват посланията, залегнали в прочувствените слова на о. ректора Захарий Дечев и архим. Калист за необходимостта повече родители да осъзнаят какво благо е да посветят децата си на учение в свето-Йоановата духовна школа, която ги подготвя достойно за самостоятелния им път в живота като ги образова всестранно, изгражда ги духовно и ги калява за житейските изпитания! Добрите плодове от искрените усилия в това отношение не закъсняват – през това лято всички завършили семинаристи успешно са издържали приемните изпити за висше образование и са приети за студенти!

Св. Йоане, моли Бога да дари и на всички нас угодни Нему победи в изпитните на живота като съхраним твоя завет и следваме извървяния от тебе път!

Текст и снимки: Десислава Панайотова-Пулиева

 

 

Снимки

Семинарският храм на св. Йоан Рилски в СофияСв. мощи на Рилския светец в храма на СДССв. Литургия в чест на Успение на св. Йоан Рилски18 август 2011 г. при св. Йоан РилскиСв. Литургия в чест на Успение на св. Йоан РилскиСв. Литургия в чест на Успение на св. Йоан РилскиИподякон Николай Пенев чете Апостолското четивоАрхим. Калист чете Евангелското четивоАрхим. Калист - молениеВелик входВелик вход"Молитва и кадило пред Тобою..."Велик входСтавр. ик. д-р Захарий Дечев - ректор на СДС "Св. Йоан Рилски"Архим. Калист и о. Константин"Тебе поем...""Тебе благодарим...""Отче наш..."Проповед на завършилия семинарист Светослав Цеков"Тайну Твою не предам яко Юда...""Со страхом Божиим, верою и любовию приступите!"Малки причастнициАрхим. Калист дава предпричастни разясненияМалки причастници"Тайну Твою не предам яко Юда..."Св. ПричастиеПред взора на св. Йоан РилскиСв. ПричастиеО. КонстантинО. БожидарАрхим. КалистОтпуст на св. Литургия - Успение на св. Йоан РилскиСлово на о. ректора Захарий ДечевСлово на о. ректора Захарий ДечевВярващият народВярващият народСлово на архим. КалистСв. Йоан РилскиВ дворите на свето-Йоановата школа - СДС "Св. Йоан Рилски"
« предишна новинаследваща новина »