ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Самоков празнува деня на своя покровител – св. Симеон Самоковски

22 август 2011 15:35, Софийска митрополия
Храм "Рождество Богородично" - Бельова църква

На 21 август Българската православна църква прославя нашия роден светец Симеон Самоковски - Самоковски митрополит, просиял с мъченически подвиг през 1737 г. Денят, в който се чества паметта му, вече десет години се отбелязва и като празник на град Самоков.

Началото бе сложено в навечерието на църковното прославление на св. мчк Симеон Самоковски, с тържествен водосвет на градския площад "Захарий Зограф", отслужен от Знеполски еп. Йоан и самоковското духовенство. Епископ Йоан поздрави от името на Негово Светейшество самоковци с техния празник и им преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх. Официалната програма продължи със слово на кмета на града г-н Ангел Николов, който награди изявени през годината жители, и завърши с концерт и заря.

В празничния ден на 21 август бе отслужена тържествена света Литургия, която по традиция се отслужва в храм „Рождество Богородично”, известен като „Бельовата църква“. Църквата е най-старата в града, от VІ-VІІ в. и край нея са открити мощите на св. Симеон Самоковски, където се покоят и сега.

Св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха староф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Петър Стоименов, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и председател на храм "Рождество Богородично", ик. Александър Величков, предстоятел на столичния храм „Св. Кирил и Методий”, свещеник Георги Николов, свещеник Михаил от Самоков и дякон Петър Симеонов.

Празнично слово за подвига на св. Симеон Самоковски произнесе еп. Йоан, който припомни подвига на свещеномъченика и сподели, че все още има оскъдни сведения за делото и живота му. Той каза,че припомняйки си мъченичеството на Самоковския митрополит, ние трябва да се вдъхновяваме от богоугодния му живот и родолюбивия му дух. Архиереят сърдечно благодари на кмета на Самоков г-н Ангел Николов и на цялото общинско ръководство за тяхната съпричастност и отзивчивост, която проявяват към нуждите на св. Църква и им пожела здраве и благоденствие.

Епископът поздрави още от името на Негово Светейшество самоковци с техния празник и призова всички да се обединим в молитва и се помолим в един глас: „Свети свещеномъчениче Симеоне, моли Бога за нас, грешните! Дай ни да живеем с твоята вяра, дай ни да творим с твоята любов и да умираме с твоята надежда във Възкръсналия Спасител! Амин!"

След св. Литургия в двора на църквата бе отслужен водосвет и осветено подготвеното по традиция ястие, което се раздава за благословение на всички присъстващи и техните семейства. Тази година празничното ястие бе финансирано от Община Самоков, приготвено като дарение на готвачи от военното поделение в града (поделението се намира на яз. „Искър”, а управлението в с. Мусачево) и бе предвидено от него да вкусят 2000 човека.

След духовното празненство, в двора на Бельова църква се проведе и традиционният фолклорен концерт. В него се включиха самодейните състави от читалищата в общината. Независимо от високите температури в горещия августовски ден, облечени в традиционните си носии, всички малки и големи изпълнители с голямо настроение изпълняваха автентични народни песни, показвайки, че българският народностен дух и култура живеят и през 21 век.

С п р а в к а:

Свещеномъченик Симеон Самоковски е със светско име Симеон Попович. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско и че става Самоковски митрополит през есента на 1734 година. Като такъв е арестуван от турците през 1737 г., окован и хвърлен в тъмница, измъчван и мъченически загинал на 21 август същата година. Тялото на митрополит Симеон Самоковски било погребано в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата, където през 1994 г. при археологически разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива гробната яма с част от мощите на великия мъченик и част от св. Евангелие, митрополитския жезъл и златотъкана митрополитска одежда. Няколко години по-късно мощите на светеца почиват на видно място в Бельовата църква, а денят на неговата смърт - 21 август - е обявен за празник на гр. Самоков.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Посрещане на епископаПосрещане на епископаПразничната св. Литургия в Бельовата църкваИконостасната икона на св. БогородицаПразничната св. Литургия в Бельовата църкваПразничната св. Литургия в Бельовата църкваПразничната св. Литургия в Бельовата църкваГробът на св. Симеон СамоковскиГробът на св. Симеон СамоковскиГробът на св. Симеон СамоковскиПразничната св. Литургия в Бельовата църкваПразнична св. Литургия в Бельова църква Празнична св. Литургия в Бельова църква Празнична св. Литургия в Бельова църква Празнична св. Литургия в Бельова църква Стенопис в свода на Бельова църква Празнична св. Литургия в Бельова църква Духовенството Стенопис в Бельова църква Празнична св. Литургия в Бельова църква В храмаСтарата стенописПразнична св. Литургия в Бельова църква Четене на св. АпостолПразнична св. Литургия в Бельова църква В храмаПразнична св. Литургия в Бельова църква Стенопис в свода на Бельова църква Празнична св. Литургия в Бельова църква Старата стенописПразнична св. Литургия в Бельова църква Празнична св. Литургия в Бельова църква Празнична св. Литургия в Бельова църква Празнична св. Литургия в Бельова църква Знеполски еп. ЙоанПразничната иконаНачало на водосвета Празничен водосветПразничен водосветВодосветВодосветВодосветФолклорни съставиФолклорни съставиВсички на хоротоФолклорен съставВсички на хоротоВсички на хорото
« предишна новинаследваща новина »