ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В София се откри 22 Международен конгрес за византийски изследвания

22 август 2011 23:26, Весела Игнатова
В София се провежда 22 Международен конгрес за византийски изследвания

Днес, 22 август, в Аулата на Софийския университет официално бе открит 22-рият Международен конгрес за византийски изследвания под мотото “Византия без граници”. Основната тема на конгреса “Византия без граници” цели да разкрие мястото и ролята на хилядолетната империя и свързаният с нея средновековен свят, както в миналото, така и в съвремието. Ще бъде проследена нейната история, традиции, аспекти в изкуството и мн. др.

Над 1200 изследователи – медиевисти от 46 страни се събраха в София и ще вземат участие в голямото събитие на българска територия. Повече от 60% от участниците в конгреса са млади научни работници, което показва жизнеността и перспективността на византологията в световен мащаб.

Престижният форум бе открит от проф. Васил Гюзелев от Софийския университет. Той е председател на организационния комитет на конгреса и е един от най-големите български учени, изследващ средновековната епоха, в частност Византия. Проф. Васил Гюзелев като президент на Асоциацията на византинистите и медиевистите в България приветства участниците, след което проф. Йоханес Кодер като член на Международната асоциация поздрави научните работници и изследователи.

Водещ на официалното откриване на заседанието бе проф. Лиляна Симеонова, член на организационния комитет. На откриването присъстваха Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, г-жа Боряна Бужашка, секретар на президента Георги Първанов, министър Сергей Игнатов, зам.-министър Тодор Чобанов, кметът Йорданка Фандъкова и др. представители на българската държавност.

В следващите дни участниците в конгреса активно ще представят, анализират, докладват и съобщават за различни данни и открития, свързани с византийската история и култура.

Една от основните теми на конгреса ще бъде “Споменът и паметта за Византия”, по която ще изнесе доклад един от големите византинисти в настоящето - проф. Йоханес Кодер. Във втория ден на конгреса темата ще бъде “Ролята на Атон и Синай в духовното развитие на Византия и средновековния свят”. В третия пленарен ден на фокус се предвижда да е темата “Свобода и ограничения във Византия”. Четвъртата тема на конгреса се предвижда да бъде “Градът и градското пространство във Византия”. През епохата на Средновековието Църквата изпъква като организатор на обществото посочват организаторите, затова един ден ще бъде отделен на темата “Светостта в изобразителното изкуство и в богословието”.

Още за организацията, събитията и проявите на форума разговарям с ас. Симеон Хинковски, ръководител на Информационно-рекламния център на Софийския университет.

- Какво може да се каже за 22 Международен конгрес за византийски изследвания?

- Това е едно от най-престижните събития в науката, които се провеждат в България. Събитието се провежда за втори път у нас. За първи път това става през 1934 г., когато се открива сградата на Ректората. Тогава в София се провежда четвъртото издание на Конгреса и участниците в него са 220. Днес те са 1200 (очакваме да пристигнат още, тъй като има отменени самолетни полети) и са от 46 страни. Това са държавите, в които се развиват византийските изследвания или византийското наследство. От 22 до 27 август ще има пленарни заседания, кръгли маси, на които ще се четат доклади, ще се провеждат обсъждания, ще се правят научни съобщения.

- Има ли други прояви, които са организирани наред с пленарните заседания и кръгли маси?

- Програмата е много богата (от 94 страници на пдф формат). Имаме 14 изложби и съпътстваща програма, които ще са открити на територията на цяла София и които ще останат до м. септември, така че софиянци ще могат да се запознаят с тях. В изложбите основно ще видим наследството на Византия и византийския свят. Може да се каже, че в кръглите маси и съобщенията ще видим всички аспекти на византийския период.

- Какво друго предвиждат организаторите?

- За първи път в северното крило на СУ (откъм ул. "Шипка") ще има изложба на книги на едни от най-големите издателства в областта на познанието и човешката история.

- Кои са световноизвестните учени, които ще участват в конгреса?

- Самите организатори от българска страна са светила в областта на Средновековието. Това са проф. Васил Гюзелев, проф. Аксиния Джурова, проф. Василка Тъпкова-Заимова и др. Те са членове на Международната асоциация на медиавистите. Тук са едни от най-големите познавачи на Средновековието - проф. Петер Шрайнер - президент на Международната асоциация на византинистите, проф. Кодер - директор на Института по византология и неоелинистика към Виенската академия на науките, проф. Хайнц Миклас - лидер на австрийската славистика, проф. Сирил Манго - дългогодишен оксфордски преподавател, проф. Евангелос Хрисос - известен гръцки византинист и др.

- Ще бъдат ли достъпни за външни слушатели кръглите маси?

- Трябва да се каже, че всеки ден ще се провеждат повече от 15 кръгли маси на територията на университета. По принцип конкресът е затворено събитие и някои обсъждания ще бъдат само за участниците, тъй като сме ограничени и откъм пространство. Но изложбените експозиции могат да се видят от всички желаещи.

Благодаря. И успешна работа!

ИЗЛОЖБИ

I. ОСНОВНИ ИЗЛОЖБИ

- „Byzance après Byzance”- Национален исторически музей

- „Сиянието на Византия. Украсени гръцки ръкописи от Балканите VI-XVIII в.” - - Галерия за чуждестранно изкуство

- „Средновековно православно изкуство от българските музеи и колекции” - Крипта на храм-паметник „Св. Александър Невски”

- “ANTHIVOLA. The Holy Cartoons from Chioniades” – Параклис на Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски”

- „Византия и България - християнската цивилизация” – Национален археологически институт с музей при БАН

- „Аз писах” – Национален археологически институт с музей при БАН

- „Старопечатни гръцки книги от Библиотеката на СУ „Св. Климент Охридски” и ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев” - фоайе на Университетската библиотека към СУ “Св. Климент Охридски”

II. СЪПЪТСТВАЩИ ИЗЛОЖБИ

- „Традиция и съвременност” - Галерия „Райко Алексиев”

- „Послание от вековете. Църкви и манастири от Балканите” – Софийска градска художествена галерия

- „Църкви и манастири от Балканите” – Национална художествена галерия

III. ФОТО-ИЗЛОЖБИ

- „Супрасълският сборник в светлината на славяно-византийските връзки” – Народното събрание

- „Кирило-Методиевската идея в православното християнство” – фоайе на централната сграда на БАН

- „Албания - позната и непозната” – фоайе на Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”

IV. ИНДИВИДУАЛНА ИЗЛОЖБА

- „Ангелите в средновековието” – Галерия на Националната художествена академия Самостоятелна изложба на сръбския художник г-н Веля Михайлович.

Текст: Весела ИГНАТОВА
Снимки: Асен АТАНАСОВ, Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Официално поканените духовнициВ очакване на откриването В очакване на откриването В очакване на откриването Преди началотоОткриванеОткриванеОткриванеОткриванеОткриванеОткриванеПлакат на конгресаВ коридорите на  СУВ коридорите на СУ В коридорите на СУ Проф. Евангелос Хрисос22 Международен конгрес за византийски изследвания 22 Международен конгрес за византийски изследвания 22 Международен конгрес за византийски изследвания Софийски университет
« предишна новинаследваща новина »