ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българската култура и традиция в Румъния ще се запази

24 август 2011 18:43, Русенска митрополия
Протойерей Йоан Иванов

С огромна радост бихме желали да информираме, че в гр. Букурещ - Румъния, българската диаспора вече има терен за построяване на българска църква.

След редица административни обстоятелства и неразрешени дипломатически въпроси, както и с официално писмо №10116/24.12.2010 с негативен отговор от Община Букурещ, в което се уведомява Българската патриаршия за отказа за придобиване на подходящ терен в Букурещ и за построяване на български православен храм и културен център, ето че с Божията помощ имаме дарители в лицето на Надежда Велинова ГАНЕВА и Велин Валентинов ГАНЕВ. Те даряват на Българската православна църква земя - тяхна собственост, намираща се в община Снагов. Теренът е извън рамките на град Букурещ, намира се в едно от най-китните и развити извънградски северни места, предпочетено за живеене от румънския и чуждестранен елит. Цялата околност е обхваната от вековна дъбова гора с огромно естествено езеро, като в средата на остров се намира манастирът Снагов, който е предпочитана дестинация от православните поклонници и множество туристи. В същия манастир е издадена и първата румънска Библия на кирилица през 1688 г. и се предполага, че в този манастир е погребан известният княз Влад Цепеш-Дракула.

Дарителите ще основат фондация, която да изгради български културен център, както и да осигури транспорт до бъдещия православен храм, за онези българи в Букурещ, които не разполагат със собствен транспорт и трябва да сменят няколко вида градски автобуси или метро, за да присъстват на богослужение.

Надяваме се, отсега нататък на съдействието на Светия Синод на Българската православна църква, за съдействие пред Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел, за да получим благословението и църковно-юридическата подкрепа на Румънската православна църква, за узаконяване на българската църковна общност, за канонично и юридическо установяване на представителство на Българската патриаршия в Румъния и построяването на български православен храм, културен център и енорийски дом.

Вярваме, че българската държава ще подпомогне нашата кауза за възкресяване на българската ни светиня в Букурещ, защото тя е запазила нашата национална идентичност и именно в Румъния се е зародила идеята за църковно-народна независимост и борба за освобождение, подбуждана от българската емиграция и интелигенция.

Текст: протойерей Йоан Иванов, официален представител на Българската патриаршия в Румъния

 

 

« предишна новинаследваща новина »