ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Паметта и посланията на Византия се представят в столичните галерии

27 август 2011 10:21, Весела Игнатова
Четириевангелие на пергамент, начало на 14 в., Крипта

За част от изложбите, представени в рамките на 22 Международен конгрес за византийски изследвания.

През дните на провеждащия се в София от 22 до 27 август Международен конгрес за византийски изследвания бяха представени редица изложби, свързани с паметта и посланията на Византия.

Една от първите открити изложби бе „Средновековно православно изкуство от българските музеи и колекции”, разположена в Криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски”. Изключителен принос към нея има Националната библиотека, която е предоставила от своите хранилища ценни ръкописи, свидетелстващи за християнската книжовна традиция по българските земи. Сред експонатите в Криптата са девет ръкописни книги от ХІІІ до ХVІ век, някои от които са с красиви миниатюри и се представят за първи път пред международните специалисти.

Изложбата показва още и икони и стенописи във византийски стил, събрани от различни музеи и колекции в България. Представени са целият диапазон паметници, които по някакъв начин са свързани с православното изповядване на вярата и са дело на приложното църковно изкуство. В експозицията е изложен единият от двата запазени средновековни ръкописа на Бориловия синодик. В оригинал би могло да се види романът за Александър Македонски, който е бил популярен роман през Средновековието.

Изложбата "България във византийския свят" бе открита в сградата на Националния археологически музей, в която са включени 90 експоната. Целта на организаторите е да се покажат взаимоотношенията и влиянията на Византия върху формирането на собствената ни българската средновековна култура в политическо, религиозно, художествено и битово отношение. В нея има забележителни паметници от Националния исторически музей и още от 9 музея в страната. С интересни експонати се показва какво се случва отначало в онази част на Византия, която по-късно става България и след това се разкрива богатата българска средновековна култура, формирана под влиянието на съвместното ни съществуване с Византия.

Сред образците от Българското средновековие могат да се видят оригиналите на прочутите икони на св. Теодор Стратилат (керамична, от Велики Преслав, 10 век), двустранната икона на св. Богородица и св. Йоан Богослов от Погановския манастир (14 век) и мозаичното изображение на св. Богородица от Несебър (1342 г.). Варненското и Преславското златно съкровище, керамични и сребърни съдове, кръстове, накити, богослужебна утвар допълват сбирката. Представена е и голяма колекция от печати, които показват оживената кореспонденция на българските територии и византийските центрове, които са продължили и след като България не е под тяхна власт. В изложбата може да се види също и печат на цар Симеон и медальон на хан Омуртаг.

Творби на един от най-добрите съвременни сръбски художници - Велко Михайлович, са представени в Галерията на Националната художествена академия. Самостоятелната изложба (която е 145-а за автора) е под надслов „Ангелите в средновековието”. В нея са включени храмови фасади и интериори от манастири и църкви, от Хилендар, Жича, Манасия, Петрова църква.

Ангели, херувими и престоли са част от безбройното войнство на Страшния Божи съд, които Велко Михайлович графично изобразява в творбите си. Ефирни, лишени от конкретика, неговите създания са по-скоро знаци на тези Божии пазачи и посланици. Според проф. Аксиния Джурова рисувателната техника - акватинта, която е използвал сръбският художник, е много трудна за изпълнение и вече рядко се използва, тъй като е много трудоемка. При откриването тя пожела да се вгледаме и “дано да разберем посланието на ангелите на Велко Михайлович“.

Фотоизложбата „Албания - позната и непозната” е разположена във фоайето на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Авторът на експозицията, доц. д-р Емил Иванов от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, представя исторически фотографии от своята лична колекция и частни фотографски сбирки на антични и средновековни паметници, както и такива за всекидневния живот в Албания от края на 19 век до наши дни. Някои от фотографиите се публикуват за първи път на престижен научен форум, и то от български учен-богослов. Авторът е подбрал снимки, които показват историята на археологическото проучване на раннохристиянските и средновековни паметници в Албания. Много от античните и средновековни градове, църкви, градски, пътни и укрепителни съоръжения са останали след тяхното разкриване в началото на ХХ век неподдържани, забравени и в незавидно състояние. Историческите фотографии са запечатали както спомена за тяхното повторно съживяване, така и еуфорията от успеха на големите археологически открития през 20-те до 40-те години на ХХ век в Бутринт, Финики, Аполония, Антигония, Дуръс и др. Непубликуваният досега нагледен исторически материал се придружава от коментари (на български и френски език) на заснетите археологически паметници. Датировката, преводите и интерпретациите са също представени за първи път. През месец юни д-р Емил Иванов вече е изнесъл предварителни лекции по темата на настоящата изложба в богословските факултети на университетите в Йена и Мюнхен, Германия, където е предизвикал интерес и желание за по-нататъшна съвместна работа.

Изложбите, организирани по време на 22 Международен конгрес за византийски изследвания "Византия без граници", са за широк кръг хора - любители и специалисти, казва проф. Аксиния Джурова. „Те разкриват посланието на Византия и съответно на нашата култура, тъй като ние от 9 век сме свързани с християнската култура, която сме приели от Византия“, каза още тя.

За интересуващите се от християнската, византийска старина трябва да припомним, че изложбите ще останат в София до края на месец септември и могат да бъдат разгледани от софиянци и гостите на града.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Миниатюри на седеф, КриптаЦърковна утвар, КриптаБорилов синодик, КриптаСв. Богородица с апостолите, КриптаСв. пророк Даниил, КриптаБлаговещение, КриптаОткриване на изложбата в КриптатаОткриване на изложбата в КриптатаХор "Св. Роман Сладкопевец"Откриване на изложбата в КриптатаЖичкият еп. от Сръбската православна църкваСръбски октоих от края на 13 в., КриптаНационален археологически музей Изложбата в Археологическия музейИзложбата в Археологическия музейОткриване на изложбата в Археологическия музейГ-жа Фандъкова открива изложбатаОткриване на изложбата в Археологическия музейЗлатното съкровище от ВарнаСъкровището от ВарнаМощехранителница от края на 4 в.Сребърен потир от 5 в.Мощехранителница от 5 в.Находки от 5 в.Огърлие от 5 в.Мозаична икона на св. Богородица, 14 в.Керамична икона на св. Теодор СтратилатДискос, 9 в.Икона с 12-те Господски празника, 12 в.Несебърска св. Богородица, 13 в.ВоздухИзложба на Велко МихайловичГалерията на Националната художествена академияЖичкият еп. от Сръбската православна църкваЖичкият еп. от Сръбската православна църкваПреди началото на откриването на изложбата Творба на Велко Михайлович Творба на Велко Михайлович Творба на Велко Михайлович Доц. д-р Емил ИвановИзложба "Албания - позната и непозната"Изложба "Албания - позната и непозната"22 Международен конгрес за византийски изследвания 22 Международен конгрес за византийски изследвания
« предишна новинаследваща новина »