ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

68 години от кончината на цар Борис III

29 август 2011 00:01, Рилска света обител
Панихида за цар Борис III

На 28 август, преди 68 години, от този свят се преселва българският цар Борис III - Обединител. Както всяка година и днес братството на Рилската света обител се помоли за упокоението на неговата душа.

От 11 ч. заупокойната служба извърши игуменът на Рилската света обител, Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, заедно с ефимериите на обителта. Съборният храм бе изпълнен с почитатели на блаженопочиналия монарх и царското семейство, дошли от близо и далеч, за да се помолят за душите на цар Борис и царица Йоанна. В края на панихидата на всички присъстващи бе раздадено коливо.

На 28 август 1943 г. след кратко боледуване почива българският монарх. Тленните му останки са положени в съборния храм на манастира, в параклиса "Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец". През 1946 г. по нареждане на комунистическата власт тялото на монарха е осквернено, като е извадено от мястото на своя покой. След падането на комунистическия режим в България, през 1990 г. на мястото на възстановения гроб на царя е положена стъкленицата с царското сърце. Нека и ние в деня на неговата кончина си спомним и се помолим за упокоението на душата на българския цар Борис III.

 

 

Снимки

Негово Преовещенство Адрианополски еп. Евлогий"Вечная памят"Гробът на българския цар
« предишна новинаследваща новина »