ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 15 на „Църковен вестник”

29 август 2011 20:30, Българска Патриаршия
Брой 15/2011 на "Църковен вестник"

След почти едномесечно прекъсване, поради годишните отпуски на екипа, излезе от печат брой 15 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”. Материалите, които сме подбрали в този брой, са подчинени на темата „Да последваш призванието си”.

В обширно интервю с новия предстоятел на Руското подворие в София, игумен Филип (Василцев), ще ви запознаем с неговата личност, духовния му път и досегашните му служения, както и с вижданията на игумен Филип за ролята на подворията на сестрите поместни църкви днес. Интервюто ще откриете на стр. 1, 4.

Какво води младите хора в Църквата, защо и как Църквата трябва да се занимава с младежите, какво е мястото и служението на младите хора в Църквата, как те могат да живеят съобразно нормите, които им налага християнството, при положение, че цялата заобикаляща ги субкултура е подчинена на коренно различни ценности и норми - това са някои от въпросите, които поставя в своята статия Негово Високопреосвещенство Волоколамски митрополит Иларион. От материала под заглавие „Съвременният млад човек в Църквата”, който публикуваме на стр. 1 и 6, ще научите и как Църквата отговаря на главния въпрос, който стои пред един млад човек: в какво е смисълът на живота.

За един свещенослужител откликнал на Божието призвание, посвещавайки себе си на Христа, приемайки свещеническо ръкоположение, но и развивайки своя талант да рисува, ще прочетете в материала на Александра Карамихалева „Иконата - прозорец към Царството Божие”. За житейския и творчески път на свещ. Николай Стойков и за това какво е за него иконата, четете на стр. 5.

Със статията „Възпоменание за архимандрит Серафим Стоянов", предишния игумен на Раковишката св. обител във Видинска епархия, ви предлагаме заедно с монашеското братство на обителта да се поклоним пред паметта на този достоен духовник, последвал монашеското си призвание и поел пастирско служение в тежките години на атеизма. Повод за това ни дава 10-годишнината от неговата кончина. За архим. Серафим четете на стр. 7.

Тъй като тази година се навършват 800 години от Събора срещу богомилите през 1211 г. в рубриката „Лъжедуховност” сме подбрали за вас една статия на Димитър Хаджитодоров под заглавие „Против богомилите - хиляда години по-късно”. В опит да коригира положителния образ, който, водена от конюнктурни съображения, атеистичната власт години наред налага на тази разрушителна ерес, авторът се връща към корените на богомилството и проследява неговото разпространение и пагубните последствия, до които тя води, увличайки мнозина последователи, които откъсва от Истината - Христос. Стр. 7.

В броя сме отделили две страници, 2-ра и 3-та, за църковната хроника, поради по-дългия период, който тя обхваща.

На стр. 8 продължаваме своето пътешествие с прот. Павел Гърбов из Мала Азия, в търсене на следи от древни християнски паметници в земите, свързвани с градовете на Седемте църкви, споменати в „Откровението” на св. Йоан Богослов.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Поради поредно увеличаване на цената за пощенски разходи на един брой от 45 ст. на 55 ст. от м. август 2011 г. ценате за годишен абонамет за 2012 г. се променя от 26 лв. на 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище"№4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник".

Текст: Александра Карамихалева, отговорен редактор на броя

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »