ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

30 август 2011 14:37, Българска Патриаршия
Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

С празнична архиерейска св. Литургия патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” отбеляза един от своите храмови празници. На днешния ден, 30 август, се чества Пренасяне мощите на св. княз Александър Невски от гр. Владимир в едноименната лавра в Санкт Петербург, където се съхраняват до днес. По този повод, с благословението на светейшия Български патриарх богослужбата в храма бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод. Редом с него съслужиха председателят на църковното настоятелство на катедралата Негово Преосвещенство Тивериополски еп. Тихон, архим. Дионисий, архим. Теофан, протосингелът на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов, ставроф. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в София, храмовото свещенство и столични свещенослужители.

Слово за празника произнесе свещ. Антоний Милошев, ефимерий при храма. Той припомни живота на благоверния княз, бранил светото Православие от чуждоверни нашественици и завършил живота си в покаяние, приемайки монашество. Отец Антоний направи паралел между св. княз Александър Невски, на когото е посветен централният престол в патриаршеската катедрала, и св. благоверен княз Борис–Михаил Покръстител, на когото е посветен южният престол в храма. И двамата самоотвержени бранители на светото Православие, извоювали победа над враговете с вярата си в Бога, и двамата завършили живота си, приемайки монашество. Свещ. Милошев отправи молитва, по застъпничеството на двамата св. князе и всички български и руски светии Бог да ни даде мирно и безбедно битие и ни приведе към спасение.

Радостта от празника за църковното изпълнение бе удвоена от факта, че диригентът на хора при ПКСХП „Св. Александър Невски”, доц. Димитър Димитров, след тежко и продължително заболяване отново в празничния ден застана на хоровия балкон, дирижирайки ръководения от него хор. Неговите двама синове, от своя страна, се изявиха като солисти на хора.

В края на литургията еп. Наум отправи от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим благопожелания за здраве и благоденствие към председателя на църковното настоятелство Тивериополски еп. Тихон, храмовото духовенство и богомолния народ, с пожеланието да подражаваме на ревността на чествания днес благоверен княз Александър Невски в служението Богу и отстояването на светото Православие.

+++

Св. Александър Невски е роден през 1220 година. Живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Св. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил на Бога всичките си надежди за победа. Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Но св. княз действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. След това приел монашеско пострижение с името Алексий. Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 г. на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра, където се съхраняват до днес и при тях се извършват много чудеса.

През 1998 г. при посещение в Москва българска църковна делегация, водена от Светейшия патриарх Максим, получава безценен дар - частица от мощите на св. княз Александър Невски. На 18 октомври 1998 г., след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената рака с частицата от мощите на светеца е пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Александра Карамихалева, Десислава Пулиева

 

 

Снимки

Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Мощите и храмовата икона на св. Александър Невски в СофияАлександро-Невската лавра в Санкт ПетербургАлександро-Невската лавра в Санкт ПетербургАлекс.-Невската лавра в С. Петербург, където са мощите на светеца
« предишна новинаследваща новина »