ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборът на предстоятелите на древните патриаршии и на Кипърската църква се открива в Истанбул

31 август 2011 13:49, Българска Патриаршия
Вселенската патриаршия

На 1 и 2 септември 2011 г. във Фенер ще се проведе събор на предстоятелите на древните патриаршии и на автокефалната Кипърска църква. Съборът е свикан от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който ще бъде и ръководител на дискусиите. Срещата ще бъде с личното участие на Техни Блаженства: Александрийския патриарх Теодор, Йерусалимския патриарх Теофил и Кипърския архиепископ Хризостом, които днес пристигат в Истанбул. В последния момент стана ясно, че Антиохийският патриарх Игнатий няма да има възможност да присъства, при все че той пръв от всички поканени патриарси прие поканата да присъства на събора, и затова ще бъде представляван от Негово Преосвещенство епископ Исаак на Апамия.

Блаженнейшите патриарси, архиепископът на Кипър и придружаващите го, както и представителят на Антиохийската патриаршия ще вземат участие в светата Литургия, която ще бъде отслужена на 1 септември 2011 г. (четвъртък) по случай празника на Индикта, в съслужение с Негово Всесветейшество и архиереите на Вселенския престол. Освен това те ще подпишат специален Акт, подготвен във връзка с началото на новата църковна година.

Заседанията на събора ще започнат вечерта на 1 септември в древния патриаршески катедрален храм във Фенер, като в центъра на дискусиите ще бъде поставен въпросът за днешното положение на християните в Близкия изток, както и общи проблеми на Църквата, в това число и настоящото състояние на взаимоотношенията в пресветата Православна църква пред прага на наближаващия Всеправославен събор.

 

 

« предишна новинаследваща новина »