ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат книгата „Църква и богослужение разбираеми за всеки”

31 август 2011 23:32, Русенска митрополия
Заглавна страница

В началото на църковната нова година излезе от печат книгата „Църква и богослужение разбираеми за всеки”. Автор на книгата е проф. д-р свещ. Николае Д. Некула - дългогодишен преподавател по литургика в Богословския факултет „Патриарх Юстиниан” към Букурещкия университет. Отец Некула беше два мандата декан на споменатия факултет и дълги години периодично публикува свои статии на литургични теми в официалното издание на Румънската патриаршия „Вестител на Православието”, статии, които впоследствие бяха отпечатани в три тома, озаглавени „Предание и обновление в литургичното служение”.

Издаването на книгата е с благотворителна цел, като набраните парични средства от продажбата й ще се използват за построяване на православен храм за българската общност в гр. Букурещ.

Книгата е съставена от статии, даващи отговор на много въпроси, с които православните християни се сблъскваме ежедневно, но чиито отговори в повечето случаи не се знаят. Те са обединени в следните глави: Църквата – свещено място за поклонение, Празници и пости, Светите Тайнства, Свещенодействия.

В предговора преводачът на книгата, протойерей Йоан Иванов, отбелязва необходимостта от издаването на този своеобразен литургичен указател: „Подобно на автора аз разбрах, че нашите енориаши изпитват нуждата от една книга написана на общоразбираем и понятен за всички език, която да представи в най-кратка форма истините и постулатите на православната вяра, както и църковните понятия, познания и служби. Още щом прочетох книгата, осъзнах, че точно такова ръководство е нужно на българския читател и се заех с превода на книгата от румънски език. Считам, че този труд ще представлява интерес, защото може би за първи път се отразяват различни наименования, традиции и църковни обичаи в съседна Румъния, които отчасти са известни или навярно напълно непознати за нас. Позволих си да добавя някои изяснения, за да бъде текстът по-лесен за разбиране, но и за обогатяване на общата ни култура.

В Румъния населението е почти изцяло православно и всичко, което се отнася до богослужението е еднакво с нашето (разбира се, изключваме местните църковни традиции) и затова написаното отговаря на нашето православно богословие.

Всеизвестен факт е, че в България битува духовно невежество, неверие и до голяма степен атеизъм. Това е последица от насилственото духовно поробване на нашия народ през изминалия половин век. Никой не е виновен, че не е осведомен и няма църковно възпитание! Дълг обаче е на нашата Църква да приобщи отново под крилото си вярващите, но затова са нужни добре подготвени и на съответното интелектуално ниво кадри. Надявам се, че нашето поколение може да промени живота в Църквата. Започвайки с личния пример, с натрупаните богословски знания, веротърпимост, смирение и непрекъснато самообразоване след богословските семинарии и факултети. Нека не забравяме, че един ден ще даваме отчет за всеки един изгубен член на Православната Църква!”

Протойерей Йоан Иванов е завършил Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий” през 1999 г., бакалавърска степен в Богословския факултет към Букурещкия университет през 2004 г. на тема „Църковна и културна дейност на българите от Букурещ през периода на Българското възраждане до наши дни”, а тази година - магистратура в гр. Плоещ. Освен преводач той е и редактор, и издател на книгата.

Отец Йоан в момента привършва превода на книгата „Ръководство в православната вяра” с автор стареца Илие Клеопа.

За поръчки: svechtenikioan@abv.bg

Съдържанието на книгата можете да видите в прикачения по-долу файл.

Текст: протодякон Кирил Синев

 

 

Файлове

Portable Document Format File
« предишна новинаследваща новина »