ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

С празнична св. Литургия бе отбелязана паметта на св. Александър Невски в Шипченския манастир

01 септември 2011 17:56, Българска Патриаршия
Празник в Шипченския манастир

На 30 август, когато честваме паметта на св благоверен княз Александър Невски, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Галактион оглави празничната св. Литургия в храм-паметника «Рождество Христово» в Шиченския манастир. В съслужението взеха участие игумен Филип (Василцев), настоятел на Руското подворие в София и представител на Руската патриаршия при Българската патриаршия, игуменът на манастира архим. Януарий (Джангозов), предстоятелят на българската църковна община „Св. Йоан Рилски” в гр. Атина архим. Атанасий (Султанов), йеромонах Зотик (Гаевски), секретар на Руското подворие, и духовници от Старозагорска епархия.

По време на св. Литургия митрополит Галактион ръкоположи в дяконски чин брата на Шипченската обител монах Богослов.

В края на литургията митрополит Галактион приветства игумен Филип, като му благодари, че се е отзовал на поканата в братско съслужение да почетат паметта на св. Александър Невски и подчерта, че дружбата между нашите два православни народи е навеки скрепена от подвига на христолюбивите руски воини и български опълченци, отдали живота си за освобождението на българския народ от османско иго.

Приветствие към представителите на Руската православна църква отправи и игуменът на обителта архим. Януарий, който поздрави игумен Филип с идването му в Шипченската св. обител, за новото му назначение и за идването му в България, като в знак на братски чувства и за молитвен спомен му подари епитрахил.

В отговор игумен Филип благодари на своите домакини за поканата и сърдечното посрещане и като изтъкна, че мъжеството и подвигът на св. Александър Невски и руските и българските воини в защита на св. Православие е пример, който винаги ще вдъхновява и укрепява православните християни. В дар на светата обител и в памет от този празничен ден игумен Филип поднесе икона на светия благоверен княз, чиято памет тържествено бе отбелязана с това братско съслужение в храма, издигнат в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г.

След това в криптата на храма, където се покоят костите на хилядите загинали при Шипченските боеве доблестни воини, бе отслужена панихида.

+++

Шипченският манастир „Рождество Христово“ се намира в северозападните покрайнини на град Шипка. Манастирът е изграден в стила на руските църкви от 17 век. Манастирският храм е издигнат в памет на руските войници, загинали през освободителната Руско-турска война (1877-1878) със средства набрани чрез дарения предимно в Русия, но и в България. Инициативата за построяването му е била на граф Игнатиев и Олга Скобелева, майка на руския генерал-майор Михаил Скобелев. Строежът е започнат през 1885 г. и е завършен през 1902 г. под ръководството на руски архитекти.

Откриването и освещаването на храма съвпада с 25-годишнината от Шипченските боеве. Това става на 27 септември 1902 г., като на тържествата присъстват генерали от Руската армия и много почетни гости. Огромните камбани, най-голямата от които тежи 12 тона, са отлети от събраните в района гилзи.

Първоначално манастирът е бил руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена. През 1970 г. храм-паметникът е обявен за исторически паметник на културата. Храмът и камбанарията са изградени по проект на архитект А.И.Томишенко. Стенописван е два пъти – през 1902 г. от Г. Месоедов и А. Митов и през 1957-1959 г. от колектив под ръководството на Н. Ростовцев.

Църквата има един централен купол и четири по-малки с позлатени луковици и кръстове. До западната фасада е долепена островърха камбанария със 17 камбани, висока 53 м. Върху вътрешните стени и в аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на 8 491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на Руско-турската война (1877-1878) в България.

В криптата под храма в 17 каменни саркофага са положени тленните останки на загиналите.

Манастирският комплекс притежава църква, монашески корпус, поклонническа сграда, които са в процес на благоустрояване.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: братството на Шипченския манастир

 

 

Снимки

Празник в Шипченския манастирПразник в Шипченския манастирИгуменът архим. ЯнуарийПразник в Шипченския манастирПразник в Шипченския манастирПразник в Шипченския манастирПразник в Шипченския манастирПразник в Шипченския манастирБоевете при ШипкаПразник в Шипченския манастирШипченският манастирЧестване на св. Александър Невски в Шипченския манастир
« предишна новинаследваща новина »