ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Седмица на православната книга - Варна, 5-11 септември 2011 г., „Възраждането на духовния живот на личността”

01 септември 2011 18:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. Митрополия

За тринадесети път, от 5 до 11 септември, в гр. Варна ще се проведе Седмицата на православната книга. За толкова години вече, проявата няма аналог, ползва се с авторитет в Православния свят и се очаква с голям интерес.

Форумът се организира от 1998 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Варненската и Великопреславска св. митрополия, като основен организатор на Седмицата на православната книга, вижда във форума продължение на традицията за църковна просвета и култура, заложени от учениците на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, основали Преславската книжовна школа.

Тазгодишното издание на Седмицата на православната книга е посветено на духовния живот. На възраждането му. Защото духовният живот не е планина, която може да се изкачи и да се каже: „Край! Постигнах всичко!” Архимандрит Серафим (Алексиев) казва: „Движението в духовния живот трябва да бъде насочено напред и нагоре — към постигане на богоподобно съвършенство (Мат. 5:48). Спре ли човек да се движи към Бога, започва вътрешно да се разлага, което е признак на духовна смърт”. А движението - напред и нагоре – го описва много добре св. Григорий Богослов: „Сине мой, преди всичко живей със страх пред Бога и любов към Бога, защото за всеки разумен и добър човек Бог е начало и край на всеки живот”.

На много важна част от този процес на възраждане е посветен и семинарът тази година: „Духовната просвета и катехизация в Църквата”.

Съорганизатори, които толкова години съдействат за провеждането на форума, са: Община Варна, Международният обществен фонд „Единство на православните народи” и Балканският православен младежки съюз.

 

 

« предишна новинаследваща новина »