ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Премиера на първи том от "Съчинения" на Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840–1937)

01 септември 2011 18:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Корицата на изданието

На 5 септември от 18 ч. в залата на Община Варна ще се състои представянето на първия том от „Съчинения” на Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840–1937). С тази премиера ще бъде открита поредната Седмица на православната книга.

Томът ще бъде представен от доц. д-р Пламен Митев – декан на Историческия факултет на Софийския университет, автор на послеслова към тома. Ще говорят също Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, г-н Любен Козарев – издател, и д-р Емил Димитров, извършил цялата работа по подготовката на изданието.

На д-р Емил Димитров дължим съставителството, подготовката на текстовете за печат, предговора, встъпителната студия, както и бележките, показалците и речниците към изданието.

Съчиненията на Варненски и Преславски митрополит Симеон се издават за пръв път. Варненски и Преславски митрополит Симеон (1840–1937) е деец на Българското възраждане и на църковнонационалната борба, най-младият митрополит на Българската екзархия, станал такъв едва на 32 години и управлявал епархията си в продължение на 65 години – безпрецедентен случай в православния свят. След Освобождението е един от „строителите на съвременна България”, държавен и просветен деец, председател на III ОНС (1882–1883); публицист, учен-елинист, преводач, редовен (1884) и почетен член на БАН (1923). По многообразните си дарования, дела и заслуги, по мащаба на своята личност митрополит Симеон може да бъде сравняван не толкова със съвременниците му, колкото с големите духовни дейци и книжовници на миналото от величината на св. патриарх Евтимий.

Според авторитетното свидетелство-признание на акад. Михаил Арнаудов (1930 г.) митрополит Симеон е “жива история на българските усилия за църковно, културно и национално въздигане в последните 70 години”, в дейността си той е примирил „ония разнородни нравствени подбуди, които движеха протагонистите на Българското възраждане от Паисия до Илариона Макариополски”, а неговият живот е пример за „апостолско служене на християнския и народен дълг”.

Книгата "Варненски и Преславски митрополит Симеон. Съчинения, т. I: Църква и история. Статии. Спомени. Писма (1869–1900)". Ще се разпространява на цена 25 лв.

 

 

 

Встъпителната студия "Митрополит Симеон: духовникът и културата" от Емил Димитров в Електронно списание LiterNet, http://spisanie.liternet.bg .

 

 

« предишна новинаследваща новина »