ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРОГРАМА НА СЕДМИЦАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА „Възраждането на духовния живот на личността” - Варна, 5 -11 септември 2011 г.

01 септември 2011 18:34, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. Митрополия

Първи ден – 5. 09. 2011 г. (понеделник)

18.00 – Откриване на Седмицата на православната книга от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил

18.10 – Приветствия от официалните гости

18.20 – Лекция: „Подвигът в Христа и носенето на кръста в съвременния свят” на Негово Блаженство архиепископа на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия Христофор, представена от прот. Пламен Тодоров

19.10 – Представяне на книгата „Митрополит Симеон, съчинения т. 1”, Емил Димитров, съставител на изданието, и от доц. д-р Пламен Митев, декан на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Втори ден – 6. 09. 2011 г. (вторник)

Семинар: „ Духовната просвета и катехизация в Църквата”.

9.00 – 17.00 – Пленарна сесия: „Православнaтa катехизация в условията на съвременната глобализация и космополитизъм”.

18.00 – Лекция: „Покаяние и изповед” от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий.

18.50 – Представяне на книгите „Духовна азбука” на св. Димитрий Ростовски и „Мисли за всеки ден от годината” на св. Теофан Затворник от Дарин Алексиев.

19.20 – Лекция: „Св. Козма Етолийски – просветителят на поробения народ” от архим. Хризостом, протосингел на Митрополията на Йерисос, Света Гора и Ардамерион – Еладска православна църква.

Трети ден – 7. 09. 2011 г. (сряда)

Семинар: „ Духовната просвета и катехизация в Църквата”

9.00-17.00 – Работна и дискусионна сесия: „Организация, методи, форми и съдържание на православнaтa катехизация и въцърковяване на деца и младежи”.

18.00 – Представяне дейността на радиото на Белградско-карловачката архиепископия „Слово љубве“ (Слово на любовта) от свещеник Вукашин Миличевич, главен редактор на официалното радио на Сръбска православна църква.

18.40 – Представяне на книгата „Усещане за Бога – осем слова за духовното израстване” на архим. Емилиян, бивш игумен на манастира „Симонопетра”, Света Гора, Атон, от преводача на книгата Алексей Стамболов.

19.10 – Лекция: „Християнското семейство и съвременните предизвикателства” от свещеник Александър Джаковац, главен редактор на новинарската емисия “Православие” на официалното радио „Слово љубве“ на Сръбска православна църква.

Четвърти ден – 8.09. 2011 г. (четвъртък), Рождество Богородично.

9.00 – Света Божествена Литургия в катедралния храм-паметник "Св. Успение Богородично", гр. Варна.

18.00 – Представяне на книгата „Църква, общност, общество” и беседа на тема “Съборност и индивидуализъм – съотношения и зависимости в съвременната епоха” от д-р Мариян Стоядинов, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

18.40 – Лекция: „Значението на делото на св. Никодим Светогорец за съвременния църковен живот” от архим. Емилиянос Казанджидис от манастира „Св. Пантелеймон”, Агиа Ларисис, епархия Димитриада и Алмиру – Еладска православна църква.

19.30 – Лекция: „Традиция и обновяване в Православието” от проф. прот. Георгиос Металинос, Богословско училище на Атинския университет – Еладска православна църква.

Пети ден - 9.09. 2011 г. (петък)

18.00 – Представяне на книгата: „Лермонтов и Православието”, издание на Международен обществен фонд „Единство на православните народи”, от Сребрина Талева.

18.30 – Представяне и видеопрожекция на православния игрален филм „Придел ангела” на режисьора Николай Дрейден със съдействието на Генералното консулство на Руската федерация във Варна.

Шести ден – 10.09. 2011 (събота)

9.30 – Видеопрожекция в Духовно-просветния център към храм „Св. архангел Михаил” на документалния филм „Поклонение във вечния град”, 3-та серия „Отиващите на смърт” на режисьора Владимир Хотиненко – със съдействието на Генералното консулство на Руската федерация във Варна и на ЦНЦ „Православна енциклопедия”, Москва.

10.30 – Видеопрожекция в Духовно-просветния център към храм „Св. архангел Михаил” на документалния филм „Чиста традиция” за третото поредно провеждане на Първи старовремски неделен събор „Леб и вино”, с. Спатово, 2010 г.

11.30 – Видеопрожекция в Духовно-просветния център към храм „Св. архангел Михаил” на филм-концерт “Никола Кутин – 35 години на сцената”. Филмът представлява документален запис от 2008 г. на концерта на именития оперен певец Никола Кутин от Стара Загора. В концерта участва и мъжки камерен хор “Митрополит Методий Кусев”.

13.00 – 14.00 – „Духът на стария Мелник” – представяне на традициите и обичаите в Мелнишкия край и взаимовръзката им с църковния живот от Яне и Елена Каменарови (от формация “Леб и вино”) в Концертното студио на Радио „Варна”.

14.00 – 15.00 – Изпълнения на изворни народни песни и инструментални мелодии – автентичен фолклор от Пиринския край – от формация „Леб и вино”, гр. Мелник, в Концертното студио на Радио „Варна”.

18.00 – Представяне книгата на проф. Георгиос Мандзаридис: „Християнска етика, т. 1” от доц. Бойчо Бойчев от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

18.30 – Представяне на книгата на Синодално издателство на БПЦ „Православен духовен живот” на проф. Георгиос Мандзаридис, Богословски факултет на Солунския университет, от преводача на книгата Анула Христова.

19.00 – Представяне на книгите: „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста” и „Йеромонах Висарион за Ванга и Дънов: Отзвукът” от йеромонах Висарион, манастир „Св. Георги – Зограф”, Света Гора, Атон.

Седми ден - 11.09. 2011 г. (неделя)

9.00 – Света Божествена Литургия в храм “Св. Николай Чудотворец”, гр. Варна

11.00 – След Литургията: традиционни празнични песенно-танцови изпълнения от Мелнишкия край, в съпровод на тамбура, гайда и кемене от формация „Леб и вино”.

Всички вечерни лекции ще се проведат в зала „Пленарна” на Община Варна.

Семинарът ще се проведе в зала „Пресцентър” на Фестивалния и конгресен център, Варна.

 

 

« предишна новинаследваща новина »