ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 16 на „Църковен вестник”

04 септември 2011 18:53, Българска Патриаршия
Брой 16 на Църковен вестник

Излезе от печат бр. 16 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”, този път белязан от началото на новата църковна година. Празникът, който отбелязваме на 1 септември, е установен от св. отци на Първия вселенски събор за отбелязване началото на „благодатната Господня година” на Христовата светлина и благодат. Стр. 1-3

Централен материал в този брой е едно интервю на Анула Христова с д-р Жан-Клод Ларше, доктор по философия и теология, което ни въвежда в интересната област на богословието на болестта и страданието. От него ще научите каква е ролята на болестите и страданието в спасението на човека, какви са причините за болестите, къде е техният корен, както и защо казваме, че целият християнски живот всъщност е лечение на увреденото от греха човешко същество. Интервюто под заглавие „Християнският живот е лечение” четете на стр. 1, 4, 5.

В рубриката „Амвон” публикуваме словото на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий към абитуриентите семинаристи от випуск 2011. Вдъхновяващи напътствени думи за отговорностите, които стоят пред всеки млад човек откликнал на Божието призвание и поел по пътя на църковния служител, на работника на Божията нива, които макар че публикуваме със закъснение поради летния период, в навечерието на новата учебна година звучат с нова актуалност. Стр. 3.

В рубриката „Чудотворните икони на България” ще ви запознаем с една уникална икона, която се съхранява в храм „Успение Богородично” в гр. Несебър - т. нар. „Черната” Пресвета Богородица. За нейния първообраз, произход, история и чудотворство четете на стр. 1 и 8. Материалът се допълва от разказ за празника на гр. Несебър - Успение Богородично - стр.8.

В рубрика „Актуално” Анжела Петрова алармира за нова заплаха за християнския морал и традиционните човешки ценности - постъпленията за узаконяване на тежкия грях на педофилията, за изваждането й от официалния списък на душевните заболявания и за зачитане на правата и свободите на педофилите. Стр. 6.

Спомени за старица Макария четете на стр. 6 под рубриката „И рече старецът”.

Поредицата от пътеписа за едно поклонническо пътуване да остров Патмос и седемте църкви на Апокалипсиса, увлекателно разказано от ик. Павел Гърбов, продължава този път на стр. 7.

За новинарската стр. 2 на „Църковен вестник” този път сме подбрали репортажи за две събития: отбелязването на храмовия празник на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” и 22-рото издание на Международния конгрес за византийски изследвания, който тази година се проведе в нашата столица от 22 до 27 август. С хода на този престижен научен форум и със съпътстващите го интересни изложби ни запознава материалът на Весела Игнатова „Византия без граници или Памет и послания на Византия".

Отговорен редактор на този брой е Анула Христова.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Поради поредно увеличаване на цената за пощенски разходи на един брой от 45 ст. на 55 ст., от м. август 2011 г. цената за годишен абонамет за 2012 г. се променя от 26 на 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище"№4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник".

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »