ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

АРХИПАСТИРСКО ПОСЛАНИЕ ДО БОГОЛЮБИВОТО СВЕЩЕНСТВО НА ВИДИНСКА ЕПАРХИЯ

05 септември 2011 11:50, Видинска митрополия
Видински митр. Дометиан

Макар да живеят и пребивават на земята, на свещениците е поверено да управляват небесното и са получили власт, която Бог не е предоставил ни на ангелите, нито на архангелите. (Из Трето слово за Свещенството от св. Йоан Златоуст)

Възлюбени отци на светата ни Видинска епархийска църква, благодат вам и мир от Бога Отца нашего и от Господа Иисуса Христа.

В началото на Църковната нова година се обръщам към Вас с архипастирско послание, с което се дава начало на архиерейско напомняне към Вас, боголюбиви отци, за Вашето велико служение, благодат и отговорност пред Бога, през цялото лето Господне.

Архипастирското послание за месец септември е под благослова и благодатния покров на честния Кръст Христов, който е наша „радост и чест“. Както и с мислите на св. Йоан Златоуст, които показват какво е величието на нашето служение пред Божия престол.

Това, което всички трябва да разумеем, които сме отдали себе си на Бога и Той ни е удостоил с дара на свещенството, е, че такава чест е оказана само на човеците и на никого другиго. Чест, която св. Йоан Златоуст казва, че не е дадена нито на ангели и архангели, а на нас.

Коя е тази чест, за която говорим: това е владеенето на небето, на небесното – „на свещениците е поверено да управляват небесното“. Каква велика чест! Каква превелика любов и доверие на Бога към нас! Само любещият Бог и Отец може да ни обдари нас, свещениците, с такава чест.

Ето защо, всеки от нас трябва да разбере, да проумее, че свещеническото служение не е нещо случайно, не е работа и професия. То е служение, живот, както вече се каза, служение на Единия истински Бог – Отец, Син и Светий Дух.

И ние обаче, не разбирайки много често това велико звание, в което сме се облекли, се подлагаме на подценяване и омаловажаване на свещенството, като предпочитаме светското и материалното, това, което не отговаря на нашето призвание по благодат.

Забравяме, ние, че сме поставени да разпореждаме и обичаме!

Всичко това е нещо, което трябва всички Вас да подбуди особено днес - да бъдете истински и изрядни в своето служение, което като че ли малко се нуждае от пробуждане.

Св. Йоан Златоуст, казва: „Познавам своята слабост и болна душа, зная величието на тази служба и великата трудност на това дело. Душата на свещеника връхлитат вълни по-мощни от онези, които разбунват морето“.

И наистина е така, ето защо в тези трудни и нелеки дела на свещенството ние се подпомагаме взаимно в любов и братолюбие.

Подводните скали в това море са много и различни, ние трябва да ги знаем и да се пазим от тях. А това е нещо, което трябва да бъде ежедневно, в бодрост и внимаване духовно.

Нашето настояване и желание е Вие, възлюбени отци, да бъдете с любещо настроение и вяра към Бога и свещенослужението, което Ви е дадено не за Ваша лична полза и изгода, а да спасявате човешки души и да ги водите към Христа.

Бъдете свещеници на Бога, надминавайте човешката природа!

„Те (свещениците) са въздигнати до властта на Христос така, като че вече са се пренесли на небесата, надминали са човешката природа и са се освободили от страстите“ (Св. Йоан Златоуст).

Тези думи на Златоуста да пребъдват в сърцата Ви и мислите и настроенията Ви, защото показват не нещо друго, а отново издигането и поставянето на свещеника над многото.

Това обаче, както се каза, е не само привилегия, но и отговорност, която ни задължава да се освобождаваме от страстите и похотите не заради себе си, а заради Бога и Неговото Царство и благовестието сред хората.

Нашата епархийска църква днес има особена нужда от свещеници, които са осъзнали всичко това и са възжелали да се потрудят за своето спасение и духовното израстване на вярващите. Да бъдат добрият и истински пример за благодатни Христови труженици.

Споменахме за подводните скали, една от тези, най-лошата и пагубна, казва св. Йоан Златоуст, е славолюбието, което ни предава на морските чудовища – гняв, униние, завист, вражда, клевета, обвинения, лъжа, двуличие, коварство, сребролюбие и какво ли още не… безброй още други безпощадни и безмилостни.

Божествено е свещеническото служение, затова отворете сърцата си за всичко онова, което е отговор на Божия глас: „И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин“ (Мат. 28:19-20).

Божествена заръка и радостно обещание!

Възлюбени мои чеда в Господа,

Пожелавам Ви и Ви насърчавам през този благодатен месец да горите и възгаряте в свещеническото си служение в усърдие и постоянство, в любов към богослужение и постоянство в духовните дела. Да бъдете в единство един с друг. Бъдете пример за християните във всичко. Не се отклонявайте от задълженията си, които не са човешки, а Божии.

С честния Кръст на нашия Господ Иисус Христос и молитвеното застъпничество на св. Йоан Златоуст, Бог да Ви дава единство в Божеството и Неговата Църква.

Като призовавам над Вас и Вашите семейства Божието благословение, оставам Ваш в Христа духовен отец и молитствувател.

Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа, и любовта на Бога и Отца, и общуването на Светаго Духа да бъдат с всички вас. Амин!

1 септември - Начало на Църковната нова година

+ Видински митрополит ДОМЕТИАН

 

 

 

 

 

Снимки

Видинският митр. Дометиан
« предишна новинаследваща новина »