ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Достойно тържество в с. Трайково

06 септември 2011 13:14, Видинска митрополия
Достойно тържество в с. Трайково

На 5 септември в с. Трайково, Ломска духовна околия, се проведе духовно тържество в чест на Трифон Трифонов, един от големите и изтъкнати музиканти на България.

Трифон Трифонов е на 80 години и след себе си има безкрайно много изпълнения на инструментите - дудук, гайда, кавал, окарина, кларинет и саксофон.

За него акад. Николай Кауфман, казва: „Народният музикант Трифон Трифонов е най-изтъкнатият наш изпълнител на народна инструментална музика от Северозападна България“.

На тържеството, организирано от Община Лом, НЧ „Постоянство - 1856“, гр. Лом и НЧ „Виолета Рангелова“, с. Трайково, по случай отбелязването 80-годишния юбилей на Трифон Трифонов, участие в празничната програма взеха фолклорни състави от гр. Лом, с. Смоляновци и с. Ковачица.

На тържествената вечер бе представена и книгата на г-жа Зоя Апостолова „Трифон Трифонов, музиката е в сърцето и душата му“.

Достойният юбилей бе уважен от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, който най-тържествено и отечески поздрави юбиляра, като каза: „Вие сте в радостта на Бога, Който Ви е дарил с години и творчество, най-вече с име достолепно и градивно. Нека Бог Ви дари телесно и духовно здраве! Желая спокойни старини, да се радвате на Вашите трудове и да бъдете пример на следващите поколения!“

Тържеството бе уважено от г-жа Пенка Пенкова, кмет на Община Лом, която заяви, че на 17 септември - Деня на Лом, Трифон Трифонов ще бъде удостоен със званието "почетен гражданин на Лом". Присъстваха също така и архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия, г-н Борислав Великов, йеромонах Исаак, архиерейски наместник на Ломска духовна околия, йеромонах Максим, енорийски свещеник на с. Трайково, и йеромонах Йоан от с. Нови хан - София.

Митрополит Дометиан посети и енорийския храм „Св. апли Петър и Павел“, който в момента е в ремонт и скоро ще бъде извършено обновление.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: Ломско архиерейско наместничество

 

 

Снимки

Достойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. ТрайковоДостойно тържество в с. Трайково
« предишна новинаследваща новина »