ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

126 години от Съединението - тържества във Видин

06 септември 2011 14:24, Видинска митрополия
126 години от Съединението във Видин

На 6 септември във Видин тържествено бе почетен Денят на Съединението. Тържествата, организирани от Община Видин пред паметника на Скърбящия войн, бяха почетени от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

След празничното слово по случай празника, прочетено от г-н Светослав Станчев, председател на Общинския съвет на Видин, митрополит Дометиан поздрави жителите и гостите на Видин с празника и подчерта значението на този ден за България. Той подкани жителите на Видин да пазят своята история и да я познават, почитайки паметта на тези, които дадоха живота си за свободата и единството на нашия народ.

Пред паметника на Скърбящия войн митрополит Дометиан положи цветя в знак на любов и признателност към отдалите живота си за свободата и Съединението на България.

След тържественото отбелязване на деня, в градинката пред Драматичния театър на Видин, пред паметника на българските опълченци, се проведе тържество, на което бяха прочетени стихове, свързани с родната ни история и памет, от писателя Ивайло Балабанов. Участие в програмата взеха представители и на Симфониета Видин с участието и под патронажа на Радио Видин.

Тържественото отбелязване на Съединението между Княжество България и Източна Румелия, станало през 1885 г., достойно бе почетено от представители на държавните и общински институции, културни и обществени организации, както и от видинските граждани.

Текст и снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин126 години от Съединението във Видин
« предишна новинаследваща новина »