ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Малък панигир на Троянската света обител

08 септември 2011 20:09, Троянски манастир
Малък панигир на Троянската света обител

В деня, в който Светата Църква отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица, донесло радост на цялата вселена, в Троянския манастир бе отслужена тържествена света Златоустова литургия от преосвещения игумен - епископ Григорий Браницки, и братята на светата обител - архимандритите Августин (Здравков) и Пахомий (Атанасов) и йеромонах Кирил (Тодоров).

Рождество Богородично е особено важен ден за светата обител, защото това е и храмов празник на първия храм, подслонил иконата "Света Богородица - Троеручица”, построен специално с тази цел. Повече от двеста години светата икона е съхранявана именно в този храм, а празникът Рождество на Пресвета Богородица е храмов празник на Троянската света обител. През 19 век този храм става тесен за значително увеличилото се манастирско братство и множеството богомолци, стичащи се от цялата страна и се наложило да се построи нов, по-голям и по-представителен храм. За целта старият дървен храм бил разрушен и построен настоящият каменен и достолепен храм, посветен на Успението на Пресвета Богородица, когато е и новият храмов празник. Празникът на рождението на Божията Майка обаче си останал много почитан и е запазена една стара традиция - в него ден да се извършва водосвет върху единствената запазена част от стария храм - колоната на светия престол.

Радостен факт за отбелязване е, че въпреки делничния ден светата богослужба и последвалият я водосвет бяха посетени от много богомолци от страната и чужбина. През целия ден не секна потокът от поклонници, много от които донесоха празнични обредни хлябове, бяха принесени и отслужени за здраве много корбани и бе подарено още едно агне на светата обител.

Пресвета Богородице, помагай ни!

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев)

 

 

Снимки

Малък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обителМалък панигир на Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »